Ukraina, resumé
Jag kommer ju inte ihåg vilka fördomar jag hade innan jag besökte Ukraina! Fan också... Och det som är en del av poängen, att se hur rätt eller fel jag har i mina (van-)förställningar!
1. Ukrainanrna är förjävla vänliga!
Som till exempel när en kille i kön hjälper mig att köpa en tågbiljett, trots att det gör att han nästan missar sin avgång. Jag blir översvallande tacksam - tills jag tittar närmare på biljetten och ser att den gäller för fel dag... Men då dyker nästa underbara människa upp, en tjänstekvinna i uniform. Hon kan ingen engelska, men ringer sin dotter som telefontolkar mellan oss. Och jag blir ännu mer översvallande, för bara tanken på hur man på egen hand hittar rätt bland stationens kösystem, gör att kallsvetten bryter fram.
2. De ekonomiska klyftorna är äckligt djupa
Från den knapraste tillvaro till det svulstigaste lyxliv. Skillanden mellan inkomster är en avgrund. Mest intressanta inblicken fick jag från en studentska på tåget Kiev – Lviv. Hon var för första gången i huvudstaden och helt uppe i det blå av alla intryck. Hon sa att hon var så LYCKLIG över att ha fått chansen att besöka Kiev. Hon förklarade sin ekonomiska situation: Studiemedlet 190 kronor per månad. Hyra för uppehälle 3 000 kronor i månaden. Hennes mamma betalar med ihopskrapade pengar. Extrajobb fungerar inte, dels är studietempot för högt, dels är sådana jobb så lågavlönade att det bara ger kaffepengar. Det här kommer jag nog att få många fler exempel på framöver.
3. SJ har att lära av tågsystemet
Tåg i tid, tåg med passagerare, tåg med billiga biljetter, tåg med snälla och hjälpsamma vagnvärdar, tåg med rena lakan och mjuka kuddar. Tågtidtabeller som går att läsa. Tågpriser som kostar lika varje gång - oavsett när och vem som köper. Sug på den, SJ!
4. Ukraina är inte exotiskt
Måste skriva det ordentligt: det är inte märkvärdigt att vara i Ukraina. Kluvet att skriva så eftersom det känns så mycket coolare att antyda att man är en äventyrlig globetrotter som väljer de häftigaste resmålen. Men faktiskt så vill jag ju att man ska sluta att se så skeptiskt på den gamla Sovjet-världen, så att vi snart kan sluta den i våra armar...
Semesterfiraren kan få en lika bekväm semester som varsomhelst. Och vill man inte ha det, så besöker man mindre ställen, och det kan ju vara samma upplevelse som i nån fransk byhåla.
5. Det är inte farligt i Ukraina
Vår guide på utflykt till Bachtjesaray menade att en av de vanligaste frågor han får av svenska charterturister är IFALL MAN SKJUTER MYCKET PÅ GATORNA EFTER MÖRKRETS INBROTT. Kan det säga nått om våra fördomar mot Ukraina?
Det är många svenskar som har sagt åt mig att vara försiktig, men det är i och för sig svårtolkat. Antingen betyder det, att de tycker att Ukraina verkar farligt. ELLER så är det en uppmaning till mig att försöka vara LITE mindre nativ än jag brukar...
Kriminalitet finns, javisst, men ficktjyvar hittar man också på NK. Och i den mån maffian verkar i landet så är det ingenting vanliga människor drabbas av. Ja, förutom indirekt.