Rysk mat, del 2: majonäsen!

Först förstod jag inte bättre och trodde att principen var skitenkel:
Man tar allt man har för mycket av i kylen. Hackar till mikroskopiska bitar. Tillsätter dill. Och blandar med majonäs.
Nu vet jag att det är mer komplicerat. Man tar råvaror enligt beprövade kombinationer. Hackar till mikroskopiska bitar. Tillsätter dill. Och blandar med majonäs.
Ingredienserna kan vara tilllexempel morötter, blomkål, vanlig kål, tomat, gurka, majs, lök, gräslök. Och en trofast ingrediens är ägget. Dillen livsviktig, dårå. Salt. Peppar.
Till detta kan man äta allt eller inget.
Man kan alltså ha det som ett litet salladsbihäng till en stormåltid.
Eller (mer troligt) tillsammans med bröd och en stadig skvätt vodka.
Majonässallad känns alltid rätt i Ryssland. Men av någon outgrundlig anledning så har jag inte fixat till det en enda gång i sverige. För det är så svårt att tänka sig ihop med falukorv och mos, kanske? Eller för att det dricks för lite vodka? Eller för att svenska köket står långt ifrån kall men kaloririk plockmat? Jag vet inte. Men här en bild som får mig att drägla av frosseriglädje, hela kittet framdukat.

Jag följer all rapportering med spänning (även om jag inte kommenterat förrän nu) - det är lite julafton varje gång ett nytt inlägg publiceras.
Som matnörd tycker jag redogörelser av den här sorten är särskilt intressant. Vilken region har haft det bästa köket? Vilket har varit den största överraskningen?
Men HEJ Staffan!!! Riktigt kul å höra att du läser :-) Jag har inte läst din blogg sedan den var på engelska och handlade om juridik och datorer...numer rätt mycket mer träning ser jag :-) Ska ta mig en rejäl djupdykning!
Hm, bästa maten...kanske rysk, men mest beror det kanske på att jag känner till den bäst. Georgierna skryter väldigt som sin matkultur, så den kanske man borde ge en större chans. De har också UTSÖKT vin! (tycker även en gormand som jag...) Tadzjikistan var toppen när det gäller nötter, frukter, torkade bär. Och tar man väck 90 % av oljan får man fantastiska soppor och risrätter...men kasnke är det bara en fördel med fettet när du hårdladdar inför Den Stora Sportprestationen?
Blir jag bjuden på majonässallad snart?
Lev väl!
Vi hörs!
Kram!
Klara (som numera är husägare)