Rysk mat del 3 - konceptet

Kanske får jag en tillsägelse att det här är fel. Fast så vitt jag har sett så är det sant:
Stormåltider existerar inte!

Frukosten är lite te och bröd. Kanske lite sallad. Eller kaka. Det är inte så noga.
Lunch kan vara soppa och bröd. Och/eller blininer (pannkakor med fyllning), nått kycklingben, eller en skål kokt bovete. Kanske en skvätt köttfärs. Gärna lite sallad. Och en bit kaka. Och te.
Middag: Tja, vad sägs om soppa/bröd/blininer/bovete/sallad/kycklingben/kaka och te? ;-)
Mellanmål: kaka och te...

Om man är skithungrig, då äter man bara mer. Eller kör alla rätterna ihop.

Men jag vågar säga att rysk nutida mattradition säger: många rätter små - blir totalt ett hyfsat dagligt intag!
Går man på restaurang så finns det ju rejäl mat som kokt potatis och köttstycken, eller ordentliga fiskrätter att beställa in. Men det är ju inte helt normalt att käka så till vardags, va.

Konceptet blir tydligt när man går till en stalovaja.
Det är som en skolmatsal öppen för alla. Det är rysk standard att gå till sin stalovaja vid lunch. Man ställer sig i kön, tar sin bricka, plockar på sig små skålar av...ja det som nämns ovan...betalar ett helt överkomligt pris vid kassan och slår sig ner och äter sin husmanskost.
Jag dyrkar stalovajorna! Om jag hade varit entreprenörstypen och i restaurangbranchen - då hade jag öppnat en stalovaja i nån svensk stad. Och gjort megasuccé!! :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback