Maten del 1 - Mjölkprodukter

Egentligen borde jag börja med en översikt. Rysk matkultur (eller slavisk? Vitryssland och Ukraina verkar iaf vara på samma linje). Men det går inte. Jag har inte tänkt igenom det tillräckligt... 

Första ronden går alltsa till mjölkprodukterna. Och det är inte nån skitig start.

Mjolkprodukter

På bilden från vänster till höger, bakre raden:

Kefir. Som ett slagord. Mer flytande än fil, och den ska drickas ren, inte blandas med främmande produkter som müsli, eller ätas med sked.

Rjaschenka. Vad sjutton e de här för nått!? En lös youghurt, men brunaktig... Inte söt, men inte sur. God!

Keso. Inte så klanderfritt formade korn som i svensk dito. Och inte så mjuk smak. Mer hardcore.

Smetana. Det finns inget liv utan smetana... Det ar den universala, ultimata mjötlkprodukten. Fungerar till PRECIS allt, söttt som salt. Närmast som creme fraiche till smak och form, hävdar jag, som gräddfil, säger andra.

På knä till vänster:
Sirok. Sötad ostmassa, härligt chokladöverdragen. Och med syltöverrasking i mitten. Jag har provat ALLA sorterna nu. Till eftermiddagskaffet det ultimata tillbehöret.


Mitten:
Kondenserad mjölk. Sorry, det här är inte för mig. En ultrasöt, trögflytande massa som man kan ha t.ex. på pannkakor. Och om man kokar hela den oöppnade burken i flera timmar i en kastrull (!) så får man en slags karamellprodukt. (vem kom på DET? :-)


Högra hörnet:
Tvorok. En finkormig ostmassa. Sötad kan man gärna göra bakverk på den. Naturell gör den min gom alldeles sträv. Vet inte om det är normalt...


Visserligen är jag så seriös med bloggen att jag gått till affären och kompletterat upp inför den här bilden. Men där går gränsen. Jag tar mig inte till marknaden för att kunna visa upp färskost och annat som man hittar i lösvikt där. Förlat.... ;)


Kommentarer
Postat av: Thomas

Rysk matkultur? Fler uppstoppade kycklingar?

2007-06-01 @ 13:36:40
Postat av: Alice

Avfärda inte Kondenserad mjölk så snabbt. Om du köper sådana stora tunna våfellblad (i Sverige skulle man kalla de för smörgåsrån), brer mjölken emellan och gör så med flera lager som du sedan pressar under till ex böcker över natten. Sedan delar du in det i små kakbitar och har det till fika. Superenkelt och gott

Postat av: Therese

Hej!
Haha, kanske vitrysk och rysk mat skiljer sig nar det kommer till pannkaksfylld fagel...ska kolla lite battre pa det ;-)
Aha, pressa mellan bocker...intressant. Kan inte lata bli att tanka att om det varit i Sverige skulle vi ha haft en speciell liten apparat i koket for ett sant andamal, bocker ar for primitivt ;-)

2007-06-02 @ 15:16:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback