En analys av ukrianskt mode

Ta en handfull människor från en genomsnittsgata i ukrainsk småstad, och släpp ut i Kalmar centrum.
KlackarTräningsmode- 45 % skulle genast försvinna i mängden eftersom de 1) hade handlat sina kläder på H&M, eller 2) var kostymnissar av icke utstickande typ eller 3) hade varit killar som man trott var på väg till gymet.
- 10% skulle ha så ultratrendiga kläder att man i och för sig kunde tro att de var Kalmarbor, men att de definitivt hade varit o shoppat i New York.
- 25 % hade varit övergenomsnittligt välmejkade, välkammade och välklädda tjejer i åldern 18 - 35 (se analys nedan).
- 10 % vore äldre gummor med hucklen.
- 10 % hade varit män med stickade syntettröjor.

Och det bara måste analyseras: den kvinnliga dresskoden. Om du är kvinna i Sverige och håller sig till den mer bekväma klädstilen, får plats med dina skönhetsartiklar i en liten plastpåse från Apoteket och inte äger en hårtork, då kommer du att känna dig skabbig i Ukraina! Å ena sidan tycker jag synd om ukraina som har ett ännu mer skönhetsfixerat kvinnoideal än vi. Vad har vissa av dessa tjejer på sig vid en galamiddag om de en vanlig mitt-på-dagen-onsdag på tunnelbanan har paljett-topp o stilettklackar? Men å andra sidan ska jag erkänna att jag också imponeras av hur snygga och självmedvetna så många ukrainskor ser ut.: "Här kommer jag, och jag vet om att jag är jävligt snygg!"

Svenskt småstadsmode väl är ganska snyggt i mina ögon. De stora butikskedjorna gör sitt jobb, men behöver inte lägga energi på att känna sig provocerad över smaklöst klädda personer på gatan... Men helvete, modet är också så fantastiskt stereotypt och  okreativt! I Ukraina kan man däremot hitta precis alla typer av mode som man över huvud taget trodde var möjligt, inte bara i samma stad, utan lika gärna i samma kompisgäng, eller varför inte på en och samma person samtidigt! Här finns de mest sanslösa frisyrer och make-uper och kombinationer. Och det är inte järvt, det är bara högst normalt.

Männen har inte riktigt samma fokus på sitt utseende. Allra tydligast på ett ställe som i lyxturismens Jalta. Till tänderna stajlade kvinnor trippade gatan fram, vid handen mannen, som plockad direkt ur tipsextrasoffan med både träningsoverall och flasköl.

Titta på kvinnan med flätan. Visst ser hon svensk ut. Jag såg henne på håll, hon stack verkligen ut på marknaden i den Kievsförort där mitt vandrarhem ligger. Varför utstrålar hon sån svenskhet? Aha, det måste vara den påsiga jackan, tänkte jag som gått och analyserat mode i flera dagar! Haha, och när jag kom så nära att det gick att läsa texten på ryggen visade den sig vara på svenska och göra reklam för en teateruppsättning i Uppsala. Å, vad det är underbart att få fördomar bekräftade! :)
Bekväm jacka
Den här tjejen, däremot, stack inte alls ut bland de kvinnliga försäljarna på marknaden. För stunden inte så jätteintresserad av att sälja blomlökar, hon har nämligen nått skönhetsproblem med en nagel... :)
manikyr på jobbet

Erfarenhet av en rysk hårprodukt

Genom ett litet misstag sa har jag fargat haret helt och hallet genomsvart. 

Med stor moda stavade jag mig igenom det jag ansag kunna vara det viktigaste i bruksanvisningen. Utan att for sakerhets skull kolla att fargen pa bilden verkligen skulle tolkas som brun. Det skulle den inte. Nu kommer jag inte att glomma vad ordet `svart` heter pa ryska. 

Det ar ocksa extremt bra kvalitet pa ryska harprodukter. Fargen fick verka i ungefar tre minuter, och det rackte mycket bra for en stenhard infargning. Men alltsa, missnojd, det ar jag inte. Var faktiskt jattelange sedan jag hade svart har. Ser schysst ut. 


- Vast en drom, sa han

Pa nattaget till Kiev rakade jag pa en egelsktalande ukrainare som enligt egen utsago dyrkade vast. Vastra Europa och USA. Hans storsta drom var att bo i London, Los Angeles eller New York. Jag ifragasatte starkt hans langtan.

Varefter vi plockade sonder argumenten for och emot vast sa framgick det med storsta tydlighet att jag bara ar precis lika fixerad som han - fast at motsatt vaderstreck. Ja, det visste jag val att det var sa... - Det ar for att du redan bor i vast som du kan (kosta pa dej att) intressera dig for ost. Javisst, fast jag vill ju inte se det som att han har det sa valdigt mycket samre an jag. Det gick ingen nod pa honom, rent ekonomiskt. Hans unga nation har en massa problem att losa, men kan kanske ga en mycket battre vag an den `vast` har gatt. Allt AR inte efterstravansvart i vast, forsakrade jag honom. Han var inte sarskilt imponerad over mina asikter.

Visst, visst, jag kan trivas i ost och veta att jag nar som helst kan aka tillbaka till ``trygga`` Sverige. Och jag vill inte pa natt satt forharliga missar, korruption, fattigdom och orattvisor. Men hur ska man kunna vara med och bygga ett bra land nar man inte ser natt gott i det man har? Det maste man val ta till vara? Han var inte for fem ore stolt over att vara ukrainare. Ska man bara ta konceptet fran `vast` och applicera det? San dar dyrkan kan bara vara dalig.

Intressant diskussion som han avslutade genom att spa oss tva en fantastisk framtid tillsammans. Sa javla typiskt. Plotsligt kandes det utmarkt att han klev av redan halvvags till Kiev.


For att stilla en hungrig mage

Maten är härlig! Vi kan börja med en titt på Lenas köksbord:
Mat pa Lenas bord
Kopt vatten. Vindruvor, har dignar ju backarna av klasar. Det roda pa vindruvorna ar nan slags specialitet som jag inte fragat om namnet pa, ett snore med valnotter, doppade i natt som smakar torkad kräm... Inte sa jättegott, men okej. ägg. Uppstekt pasta. Honung. Torkad spigg, eller vad det nu är for fisk. Te. Och under plasten brod, oftast sott, om det inte är morkt och torrt. 

Nagra mattips for frukost? 1) kokt bovete, lagom med salt. Smalt smor. 2) Ra skivad potatis, en strimlad rod lok, lite morot - stek i ordentligt med smor pa spisen, under lock. Servera med brod. 3) Koka frukt i vatten, sila ifran. Drick till skorpor med alldeles for mycket honung.

Ett forlovat fenomen ar kantinerna dit man gar och ater ett skrovmal for billig penning. Salladerna ar fantastiskt kramiga och oftast rotsaksbaserade. Flask och fisk, garna panerat. Kokt eller friterad potatis. Potatismos. Stekt ris. Agg. Manga sorters sott brod. Te. Kaffe (fast bestaller man det ar det livsviktigt att ha lart sig saga `utan socker`!). 

Frukten ar fenomenal. Inte sa billig som man skulle kunnat tro, men den ar lokal och god! Vindruvor av alla sorter. Melon som smalter i munnen. Fikon. Persikor. Notter av alla slag.

...men tatar-maten anda det som slar allt, ursakta. Har nog aldrig atit sa goda grillspett! Lagg det valklingande ordet `schaschlik` pa hjarnan! Kanske far anledning att komma tillbaka till att skriva om Tatarerna en annan dag. Ett turkfolk som deporterades fran Krim under Stalin - manga, manga dog. Under Gorbatjov kunde de borja flytta tillbaka.  

Nagra bilder till

Ingen inbordes ordning eller sa:
Klattring vid Nikita
Vi akte tillbaka och klattrade vi Nikita. Manga klattrare verkar kunna engelska anda, men det hanger val samman med att genomsnittsklattraren ar en valutbildad, vit man, kan man tanka.
Trut eller natt
En trut, kanske, eller nan annan sjofagel i alla fall. Vet inte riktigt vad nan kan fa ut av bilden, men jag har lovat fota... For ovrigt sag vi en rodhake, tror jag... P vet mer om det dar.
Losning pa problemet med los sladd forbi dorroppning
En losning pa problemet med los sladd som ligger utanfor dorroppning. Ingangen till mitt hotellrum.
Nikita mot Jalta
Vy fran samhallet Nikita ner mot Jalta.
Jalta fran havet
Jalta fran Svarta Havet sett.
Ester graver efter tusenfotingar
Och E som letar tusenfotingar.


Ett par bilder

Svart o valja ut bara ett par, men det tar san j-la tid att ladda upp sa det blir inga mangder av bilder har pa bloggen...
Genom tagfonstret nagonstans mellan Lviv och mellersta Ukraina
Fran tagfonstret nagra timmar osterut fran Lviv i nordvasta Ukraina. Boljande landskap. Stigen slingrar sig utefter jarnvagen. Odlingslotterna utefter jarnvagen avloser varandra.
Maria, Maria och Sonja pa vag hem
Maria, Maria och Sonja pa vag hem efter att ha visat mig platsen for Jaltakonferensen.
Bostadsomradena uppe langs bergssluttningarna. Bergen som omsluter Jalta i bakgrunden.
Ovanfor Jalta breder bergsplatan ut sig
Bergsplatan ovan Jalta. Ar omradet betat, gar inte att fa na svar pa, alla sager olika...
Kalkbergen sex mil nordvast om Jalta
Plataer nagra mil norr om Jalta.
Klattring med Sergey
P och Sergey klattrar.
En duva i Krakow
En duva i Krakow - den kom med har bara for att jag har lovat att dokumentera fagellivet sa gott jag kan... Eller hur va, duva ar en fagel. Snart kommer jag ocksa att lagga upp en bild pa en trut...


Vad ar Jalta for ett stalle, da?

Glitter, lyx, piffiga kvinnor, feta man, disco, skaldjur och kitsch. Det ar Jalta narmast stranden. Har finns turister i GROTESKA mangder. Langs strandpromenaden flanerar man, visar upp sig, shoppar, ater och trivs. Traditionen som semesterparadis har Jalta haft i evigheter, sedan tsaren borjade halla till har i mitten av 1800-talet. Sedan kom Sovjettiden och graddan av makten fortsatte att aka till Jalta for att smorja kraset och vila upp sig pa semestern.

Det ar tydligt att den ordinare turisten talar ryska. Pa mitt hotell talar personalen inget annat. Skyltar, information, guidningar - allt pa ryska, men natt hander nog. Megakomplexet Hotel Jalta har engelsksprakig personal, man hor lite amerikaner och tyskar har och dar och pa en del matstallen finns engelska menyer. Iventusresor ar bombsakra pa att Jalta ar ett resmal som kommer att klattra uppat som resmal for folket i vast.

Vanliga dodliga Jaltabor haller till i husen bortom det langa strandomradet. Ar val inte helt otroligt att de flesta lever av turist-businessen pa ett eller annat satt. Det ar tva varldar. Olika taxipriser for Jaltabor och turiser. Varorna pa marknaden och vid saluhallarna en bit fran stranden mycket lagre an dar de flesta turister handlar. Butikerna langs med den palmbevuxna promenadgatan bjuder ut markesklader till minst samma priser som i Sverige. Det ar val som det ar mest pa sadana har turistmetropoler dar den inhemska befolkningen egentligen inte har det sa fett.


Babuschka vs. Hotel Krim

De tre natterna hemma hos babuschkan Lena i utkanten av Jalta, var intressanta o larorika. Nya matupplevelser. Nya ord. En enorm gastfrihet och perfekt lage om man har tankt befinna sig i vardagen. Men omojligt att kombinera med det turistande jag vill agna mig at tillsammans med A och P nu en vecka. Sarskilt som Lenas bostad ligger athelsike langt bort i fororten. Pa vindlade, oupplysta gator. Jag klarade helt enkelt inte av att vara det goda sallskap som ocksa forvantas av mig, sa jag letade upp ett hotell.
 
Jag projsar 45 spann natten for en stenhard sang och toalett i korridoren. Det ar 100% svinbra! Hotellet ligger mitt i smeten, fjarde vaningen med utsikt, charmen ar total, skittrevliga receptionister och inget socialt ansvar! Vad mer kan man begara.   

Kanns som manader i Ukraina

Ja, taget kom och jag kande de forsta vibbarna av att vara pa vag. Till gransstaden inga problem. Kande flyt. 

Tagbyte vid gransen, passkontroll, inget att deklarera. Och sedan vanta, vanta, vanta medan folk bar av sack efter sack fran taget. Punktlighet trodde jag var en dygd. Massor av folk. Glada men otaliga. Forklaringen till forseningen kom sedan, nar jag hittat en engelsktalande kvinna. Cigarettrassia, det var smuggelgods som myndigheterna bar ut sackvis. Inte ovanligt har jag fatt veta nu. Nar taget rullade bort fran stationen plockade de gamla tanterna och unga pojkarna fram sina skruvmejslar och fullkomligt demonterade inredningen for att plocka ut alla de ciggarettpaket som inte hittats. Raffinerat. Tydligen samma business dagligen, samma manniskor, samma handel, samma granspolis och sa rassior med jamna mellanrum. Alla pa taget med tyst overenskommelse och sympati, aven anstallda. Fina manniskor, utan att bli religios.    

I Lviv behovde jag bostad. Hangde pa tva polskor och tillbringade natten i delat hotellrum med dem, lika billigt som slitet, som hart. Men inga problem.

Tag mot Simferopol pa morgonen. 24 timmar framat, varav 10 sovandes, tva lasandes, tva tittandes ut genom fonstret, tva i samsprak med Amerikan och ukrainsk flickvan (innan de blev for fulla) och sakert resten av tiden "talandes" med en ukrainsk gammal kvinna. NU borjade jag kanna att jag behovde krypa till korset. Det KOMMER at bli ett problem med spraket. Om jag nu ska ha ambitionen att lara kanna nan form av vardag. 

Forsta natten sov jag dar, andra natten i ett annat hem. Sprakproblemen tar saaaa mycket energi. Kanns som om jag varit i landet i evigheter, intrycken nastan for manga. Jag ar sa javla sprakobegavad och forsoker och forsoker och kanner frustration. Har nog i alla fall fordubblat ryska ordforradet. Fran tjugo till fyrtio ord, kanske... Alltid nagot. A och P och lilla E har kommit till Yalta Hotel. Idag ska vi klattra med Sergej. Ja, tyvarr blev det visst lite ont om tid att utveckla mer. Ska vara vid deras hotellentre om en halvtimme...  

Rullsvaska, inte ryggsack

For forsta gangen i livet drar jag min packning efter mig pa hjul. Istallet for att bara den pa ryggen. Man atnjuter en helt annan respekt som resenar. Det ar sant! Och det ar sa skont att inte kanka. Min rullvaska tar sig fram som en liten terrangbil pa Krakows knoliga trottoarer. Jag undrar hur mycket de tva hundra investerade kronorna kan ge utbyte for... Jag ar sa langt imponerad. 

Blixtvisit Krakow

Flyget var kaputt, det kom ett nytt till Skavsta, forsening med fem timmar. Inget sova och min somnbrist som slapar efter sedan flytten ar pataglig. Orkade knappt ens vara radd vid starten. Nar jag vaknade hade vi redan landat...

13 ar sedan, som sagt. Bussen gick via Katowice, och jag klippte bara till med sandiga ogon. Betong, blommor, kullar, gront. Det sag ut som jag mindes det. En annan gang skulle jag garna ha stannat till. De manniskor vi kom i kontakt med '93 var harliga.

Taget fran Krakow mot Lviv/Lvov gar vid halv tva. Du och jag som var har, I, kommer du ihag att det var sa fantastiskt turistorienterat?? Jag kommer inte ihag det riktigt sa. Nu ar staden overost med besokare som jag. Bra mjukstart pa satt o vis. Solen skiner. Det ar varmt. Jag tittar efter kontrasterna, fattigt mot rikt, men det ar inte sa patagligt mitt inne i Krakows chica kulturcentrum. Mer slitet mot modernt. Men det renoveras overallt.

Forresten verkar Krakow ha ett jadra haftigt musikliv. Electronica. Punk. Rock. Reggae. Det sitter affischer overallt till olika klubbar. Vid sidan av anslagen om den klassiska musiken, men det ar val inte riktigt mitt bord.   


Reseguide inte fusk

I förrgår kom jag över Lonely Planet Ukraina. En precis nyutgiven reseguide. Kalla det snobberi, men jag har inte haft nått till övers för sådana genvägar, nu är jag ändå väldigt glad över att ha boken med mig.  Hur eller hur så står det mycket vettigt i den, sådant som en utomsocknes lägger märke till, men som en infödd inte förstår att han borde tala om. Min ukrainske bekant N och flera andra hjälpsamma personer har gett mig en bild av Ukraina, och den kan nu på olika sätt bekräftas. Plus att det står bra saker som ungefärliga tågpriser och vilka skyltar man bör hålla ögonen öppna för. Framför allt antar jag att kartorna kommer att vara till bra hjälp.

I kväll går flyget. Ska bara till Stockholm först och träffa A. Han håller i ett utvecklingsprojekt i Archangelsk vid Vita Havet, Ryssland. Förhoppningsvis kan jag bidra med något till deras arbete lite senare i höst.