Arla och omoralen


BondeKommer ni ihåg Arlas kampanj? Den gick såhär: Georgierna har i evigheter ätit sin traditionella yoghurt och det är nog inte slumpen som gör att de lever länge och är friska... 

Det ironiska är bara det att Arla med EUs hjälp kan dumpa sitt mjölkpulver med god förtjänst i länder som Georgien. Och DET gör att mejerierna här inte längre köper färskmjölk från de georgiska småbönderna. Utan handlar in pulver att göra sin yoghurt på. 

Så först använda bönderna till sin reklamkampanj.
Sen slå undan benen på dem och göra dem fattigare än de någonsin varit.
Jag tror det kallas att exploatera utsatta människor...

Matsoni i kylen
       
Yoghurt i en kyldisk i Tbilisi. Och en landbruksarbetare i östra Georgien (visserligen inte mjölkbonde själv, men det behöver jag ju inte berätta ;-)

En i-och-for-sig bra aktenskapsmarknad

Den forsvinnande lilla grupp man i trettioarsaldern som inte ar gifta i Georgien, bestar dessutom till stor del av 1) drogberoende, 2) galningar och 3) dronare. Men man maste saga att de aldre kvinnorna verkligen gor ALLT for att forsoka gifta bort dem. Alltsa, i-och-for-sig ar det helt realistiskt att har bli akta halft inom en vecka.

Strategin ser ut sadan.
En tjej utan vigelring uppenbarar sig. Den aldre kvinnan kan inte vara saker, sa hon maste i alla fall fraga om hon ar gift. Om tjejen ar sa dum att hon sager nej, istallet for att ljuga, sa kommer den aldre kvinnan att jattesnabbt forsvinna for att ringa ett telefonsamtal. Sedan ar det for sent for tjejen att med hedern i behall smita fran platsen, eftersom hon formodligen redan har blivit patrugad bade kaffe, kakor och vykort...

Och tjejen maste vanta i evigheter for att nan yrvaken kille (se ovan, drogberoende eller dronare...) ska komma fran andra sidan staden, och han har a sin sida fatt hora att det finns en tjej som ar i nodsituation och behover hjalp av nagon som kan spraket. Det har behover man ju bara ga pa en gang for att avstyra i framtiden. Men eftersom det ar ett sant fantastiskt tydlig och nationell strategi borde det ABSOLUT namnas i resehandboken!!

Man ska inte plocka blommor i nationalparken!

Visserligen ar jag i Petersburg igen, men ar itne riktigt fardig med iakttagelserna fran Georgien.
Lilja
Var och gick i bergen i en urtjusig nationalpark. Det fick man inte gora ensam, sa jag hakade pa en amerikansk-georgisk familj. Tva medlemmar av varje nationalitet. Amerikanerna och jag smog runt vordnadsfullt (na ja..) i den ororda naturen och tittade. Georgierna skrek, skrattade ocgh plockade blommor. ALLA blommor! Alltsa, jag var tvungen att GA I FORVAG for att fa en bild pa den har liljan:

Och lite senare fick jag prata med  nationalparksadministrationen (som jag intervjuade for en tidningsartikel, pa mitt ganska effektiva satt forsoka undga att kanna mig som ensamturist) sa visar det sig att aven om utlanningarna pa besok i parken ar fa. Sa star de inhemska turisterna bara for 15 % av besokarna. Det ar ju INGENTING! Georgierna gillar inte att vandra. Vet inte hur man beter sig i naturen. Har ingen respekt. Eller ser sa mycket vits. Ja, det var val ungefar vad de sa, och vad jag kunde se.
 Vy Borjomi igen Vy Borjomi
Borjomi, heter stallet. Och ar ocksa kant for sitt mineralvatten.


Smittobanken

TBC-riskFran Litauen visade jag i varas en bild pa en bankomat ur kedjan "Snoras". Halvriskabelt ur smittosynpunkt att hamta pengar dar, tyckte jag... Men fragan ar om inte Georgiens "TBC bank" kanns lite vassare :-)


Gravsten som sager mer an tusen ord...

Vet inte riktigt om det ar helt okej att fota gravar och lagga ut pa natet... men okej, jag gor det.
Filmstjarnor

Med utsikt over Kaukasusbergen ligger de har gravarna pa omse sidor om en liten smal vag. Nagra inhagnade, nagra for sig sjalva, nagra lite i grupp. Men alla med sadana har fantastiska foton.

Till hoger en gravsten fran 1979. Mannen star framfor en bil. Sakert ett lyxak pa den tiden. I mitten en avliden fran 1989, han ar inte olik Stallone. De tva till vanster enkla och klassiska, ofta allvarliga ansiken, men inte alltid. Tredje fran vanster en man i en san dar Frank Sinatra-morronrock (eller vilken skadis var det nu...). En analys av detta kanns klockren som tema for en tiopoangsuppsats i natt universitetsamne, va?!

Antligen en sovjetrest

Fram till idag trodde jag inte att det skulle ga att hitta nagra Sovjetiska rester har. Har sett alldeles for mycket av genuint (som jag tror, alltsa) georgiskt fran forr och nu. Men. Hotel Tblisi - som ligger i mineralvattenstaden Borjomi i mellersta-sodra Georgien - dar ar det sa Sovjetiskt som jag i min fantasi kan forestalla mig!

Sa har ser det ut innanfor dorrarna:
Hotel Tblisi
Enormt, och ode! Villade in i en restaurant stor som en biosalong. Tre dukade bord, resten, kanske 30, med uppochnedvanda stolar. Ingen nagonstans. I koket fanns en kvinna. Hon drog ivag med mig till en anna kvinna. Som visade mig upp for trapporna sex vaningar. 40 kronor natten. Inget vatten visst i kranarna, men det kommer lite senare i kvall. Elsladdarna dragna over badkaret. Visserligen tva sangar for mig sjalv, men bagge utan fjadring alls. Men jag ar exalterad! (Forlat for det, Georgien...)

Man kan totalrenovera en stad pa 8 manader

Ja, det verkar sant! Det har ar Georgiska statens flaggskepp. Att fran mars till oktober TOTALRENOVERA en liten stad i ostra Georgien. Och sedan med en vinfest inviga vad man tror ska bli ett inferno av turistisk kommers! 

 Centrum StandenJobbarkillar
Sighnachi ligger
mitt i vindistriktet, men Azerbajdanska bergen at soder. En historisk hogborg. Men har val fatt sina tornar under Sovjet. Forfall och betongklosshus.

Har jag sett natt iknande? Na, tror inte det. Det finns INTE ETT HUS som det inte renoveras pa. Byggjobbarna ar nog i tusental. De arbetar utan vilodagar. Det ar ett OVASEN som ar helt fantastiskt. Alla maskiner, alla rop och skrik, lastbilarna, hamrandet, hackandet.

Fram till forra aret var det har en deprimerad bygd. Efter Sovjetkollapsen kom arbetslosheten, och som krydda pa moset, nu Rysslands embargo. Vindruvspriserna ar till intet. Arbetslosheten driver folk till storstaden. Invanarantalet har sjunkit fran 12 000 till 2 500 personer, permanent boende!!

Med statens satsning i mangmiljonklassen ar som manna fran himlen. Verkar alla tycka. Det har vill jag se om nagra ar igen :-) Hoppas att de lyckas fixa den har turistanstormingen utan att salja sig sjalva. Hoppas...
Fran huset

Tblisi

Som man baddar far man ligga. Igar var jag en tragisk ensamturist med for lite att gora. Idag en hart arbetande manniska med tva skrivjobb att bita i. Sa nu kanns det fantastiskt! (Jag framstar ju som sjukt arbetsnarkomanisk, men det ar bara en cool image ;-)

FruktforsaljareJa, Tblisi ar en stor stad. Det marktes nar jag akte fel med en taxi i 45 minuter for att komma till jordbruksministeriet - som bytt lokaler... (A ena sidan var jag glad over att se lite olika spannande forortsdelar av staden. A andra sidan gillade jag INTE att vara med i det dar dataspelet som kallas trafik, dar man ska forsoka att i sa hog fart som mojligt, saxa mellan korfalten och bilarna, samtidigt som man tutar och aktar sig for groparna i vagen!) Men anda, stan kanns liten. Alla pluttiga affarer och kvartersatmosfaren, gor att det kanns som en by.

Det har ar INTE en sovjetisk relikt. Pa ytan ar Sovjet, i alla fall for mig, sparlos. Byggnaderna ar inte Stalins, kulturen inte uniformerad och allting verkar ha sin ostyrda, gilla gang. Tunnelbanan ar dock IDENTISK med Petersburgs. Sa DET var nog ett sovjetiskt storinkop. Polettautomaterna, kassorna, kurerna, till och med rulltrappornas imponernade langd ner i underjorden ar detsamma. Den enda skillnaden ar att poletterna ar av rod plast och inte metall.

Men jag kan fortfarande inte saga vad det har stallet paminner om. Mojligen gissar jag ju att det ror sig om natt helt eget. Det skulle ju absolut en Georgier saga, jag ar overtygad ;-) Men som utboling vill man ju kunna relatera, liksom. I morgon ska jag ut pa landet, kanske far jag lite battre perspektiv pa vad Georgien ar, da.

Pa fotot en av manga sma butiker.

Borgen som vakar over Tblisi

Borgen och Tblisi
En urvacker vy over staden (fast har inte direkt mot centrum) far man om man knatar upp till den gamla borgen.
Mer skrivet blir det inte idag. Jagar arbetsuppgifter som en galning! Dag tva kanner jag mig patagligt som en ensamturist. HATA! Det ar varsta scenariot! Jag vill ju jobba!

Ett par bilder...

image188 
Jag har aldrig varit pa ett liknande stalle. Vad kan det paminna om? Kanske Kuba, sa som jag forestaller mig det, utan att ha varit dar... Det ar inte Europa i luften, inte Asien...
Nedan nagra aldringar och ett politiskt budskap. Varmt, lummigt, fargstarkt. Vitloksdoft och avgaser. Bilisterna ar javligare an jag nagonsin sett! Bade skumogda och dodsforaktande samtidigt.

image189   image191

Ojojoj, vilket stalle!

Ja, vad sager man. Efter sex och en halv timme har ar det bara att redan konstatera: mina nio dagar har kommer att vara som en fjart i rymden! HELVETE vilket enormt landskap! Och vilka manniskor! Det kommer bilder sedan. Nu maste jag ut...

Vad man kan ana om Georgien

Georgien. Sodra Kaukasus. Som sagt. Lange har jag velat hit! Nu blir det som turist, men med lite tur finns det kanske natt artikeluppslag att stota pa...
Na. Med guidebok i handen och ett par kontakter kanner jag mig mer forberedd an igar. Bra va!
Var ligger georgien
Har har vi det (pa en snodd bild...), bredvid Svarta havet

Det har vet jag om Georgien:
- Ett helvetes dramatiskt bergslandskap!
- Fyra miljoner invanare.
- Huvudstaden Tblisi har 1,5 miljoner.
- Man pratar georgiska, men ocksa ryska.
- Ett urtjusigt alfabet!
- Georgisk-ortodox kyrka.

Och det har tror jag:
= Gastfriheten ar en nationalsymbol
= Landskapen ar sagolikt vackra
= Tblisi ar en enastaende stad

Att forestalla sig resten ar svart...
Nar man pratar om fattig landsbygd, ar det da som Tadzjikistan? Eller mer som lettisk? For det ar ju faktiskt relativt. Och om man sager att Tblisi ar en modern stad. Menar man hela? Och kanns det europeiskt? Eller orientaliskt?

Jo just det. Det dar med politik och granser, inbordes stridigheter och Rysslandsgruffet...det tar vi sen.

Har en snodd bild till, som visar bara Georgien. Med Ryssland norrover. Azerbadzjan osterut, Armenien och Turkiet soder om. 
Georgien bara


Georgien - äntligen och ovärdigt

Ojojoj, jag är inte förberedd. Jag som har längtat SÅ LÄNGE efter att besöka Georgien. Och så gör jag det på det här viset! Känns ovärdigt.

I alla fall så har jag handlat en reseguide och idag fått värdefull kontaktinfo. Det är en helvetes lång båtresa till Riga, som delvis kan slås ihjäl med att läsa in sig på landet... Därifrån går AirBaltics flyg till Tblisi.

Titta gärna här, officiell turistsida från Georgiska regeringenen. Flott va!?
http://www.tourism.gov.ge/geo/
Står att den är under instruktion, men mycket finns ändå att läsa

Långweekend i Sverige

Det var så kort om tid att jag inte ens orkade försöka klämma in en massa...
Men jag kan rekommenderar alla att ta en långhelg och åka till Sverige ;-) Det är en helt enormt underbar tid! Heja Sverige :-)

Hann bada, ligga på gräsmattan, andas pollenluft, spela minigolf - och känna hur bra det är med svensk sommar. Och känna att jag också RIKITIGT ser fram emot att semestera i Sverige efter midsommar!!!! Wohooo! Kanske håller gamla-sovjet-fixeringen på att komma in i en mer realistisk fas? I wish! :-)

Pensionärsjämförelsen

Ja, det går bra. Nu är jag faktiskt inte alls stressad över att vara i Sverige ett par dagar. Eftersom det verkar som om Georgien ligger framför mina fötter... ;-) Det blir inte så länge, men nog för en teaser. Och sedan blir det Ryssland igen!

Det var pensniornärerna som tydliggjorde: du är på väg till Sverige! Jag klev in på Siljalines terminal och såg dem. Allihop! Jättestora horder av levnadsglada, sociala, pigga och välmående pensionärer.

Det är två saker som gör den här uppenbarelsen omöjlig i Ryssland.
1) En ryss, oavsett ålder, är medveten om sin roll i miljön!
En rysk pensionär skulle aldrig klä sig i tält, eller stå som en skock får mitt på cykelvägen, eller helt ogenerat tokstirra med öppen mun på en kille som haltar lite konstigt.

2) En rysk pensionär är på jobbet. Pensionär blir man vid 55 år som kvinna, 60 som man. Oj, vad lyxigt, kan mna tro. Men SÅ billigt är det VERKLIGEN inte i Ryssland att det går att klara sig på pensionen, 700 spänn i månaden!
Så då stiger man åt sidan från sitt gamla arbete, och måste ta ett mindre kvalificerat för att slippa svälta eller gå från sin lägenhet. Fy fan! För många åldringar ett helvetes liv - jag är övertygad. Om någon gumma, som varje dag måste stå i tunnelbanenedgången och sälja nylonstrumpor önskar sig den trygga pensionen från Sovjettiden tillbaka...då är det nog inte så svårt att förstå det. :-(

Dörr-till-dörr-leverans: Petersburg-Helsinki

Marsrutkor (som jag skrivit om förr) går också på långdistans. För 30 Euro har jag denna morgon gjort en sådan tripp. Från dörren i Petersburg, till Silja Line-terminalen i Helsingfors. Ett helt jävla fenomenalt sätt att färdas när man har ett bagage av storleksordningen "ett mindre hushåll"!

Tanken är att bussen ska lämna stan vid sextiden. Det btyder att alla passagerarna plockas upp innan dess. Och om man som jag råkar befinna sig i södra delen av staden, då kan det hända att man måste kliva på som första passagerare. Vilket visade sig kunna betyda klockan 03.20 :-) Och sedan går det ju inte an att sova under resan, eftersom det både är socialt i bussen och vackert utanför fönstret.

Trots att min hjärna av sömnbrist tänker lite långsamt nu, påminner jag mig Berkvarabuss slogan "gränslöst, billigt, bekvämt". Och tycker att de faktiskt har mött sin definitiva överman när det gäller att leverera dylikt!


Tjuven, polisen och stöldanmälan

En mycket spännande dag. Nämligen fick jag besöka en rysk polisstation.

Efter att ha köpt läsk av en gatuförsäljare på Nevski Prospekt försvann plånboken. Jag var ouppmärksam förstås. VISA, körkort, 500 rubel och en fantastisk samling oslängda kvitton blev tjuvens kap. På mer undangömda platser på mig fanns mobiltelefonen, passet, kameran och mer pengar. HA-HA-HA! Ingen ilska, bara lättnad, och snart också en viss glädje eftersom det nu fanns tillfälle att besöka en polisstation för att göra en anmälan. Och jag blev inte besviken. Det här var nått jag behövde se.

Sånt jag tror mig veta:
- Polisen som institution är utfattig.
- Lönerna är bedrövliga.
- Utbildningskraven minimala.
- Systemet förlegat.

Alltså: anställda tar mutor för att faktiskt klara försörjningen. Och det finns plats för ganska många nötter i organisationen.

LekstuganOch, ja, en skabbig ingång, trasiga möbler, fyra i receptionen som gjorde en halv knop var. Skickade oss fel. Beställde fram två tonåringar som kom i lagom vardagsmässiga kläder. Den ene klart speciell, och mer intresserad av att dra skämt och snacka lite skit. Den andre berättade att jag kunde göra en anmälan, MEN att det ju var en ganska omständig procedur... Fast han kunde skriva ett dokument som talade om att jag fått körkortet stulet, om det kunde underlätta för mig att få ett nytt. De uppgifter han behövde på ryska skrev min väninna på ett framsträckt, avrivet almanacksblad och killen försvann till skrivmaskinen.

I rummet fastnade blicken mest på två skivstänger, fyra hantlar, en flaska konjak, en bild med blodig kille och texten "du ska inte vara rädd för att vända dig till polisen" och en affisch på revolutionshjälten Felix som de kastat pil på. Och i pennstället några patroner. Rummen längs korridoren var bara upplag, där skymtade instuvade vinterdäck, möbler och en enorm sovjetisk flagga på en vägg. Som en ockuperad rivningskåk.


Hur i helvete ska man ur det här kunna bygga en seriös poliskår med förtroende hos folket? :-(


Fotot: Tagen med tillatelse, faktiskt.  
Och saklart! Stort officiellt tack till min kompis, som avstod det planerade museibesöket, tolkade och fick knata runt med mig alldeles för länge för att hitta till stationen...


Rysslands enorma territorium

Den här kartan på bilden. Den är fantastiskt. Det här är Ryssland! Hela härligheten.

Karta stor
O pa kartan ar Petersburg. Moskva ar markerat med ett X...sen ser ni ju det roda stracket som ar territoriegrans.

För en del år sedan stod jag inför en flytt från Södertälje till Härnösand. Herreguuud! Jag var rätt glad att komma loss från vardagen i S-tälje, men Härnösand var ändå GANSKA mycket för långt norrut.

Jag mätte på kartan. Det var 50 mil! Helvete... Sedan råkade jag se att Sverige fortsatte ovanför. Hur långt mellan Härnösand upp till Kiruna, då?  Ja, faktiskt precis 82 mil...
 

Min hårdaste insikt om att jag verkligen absolut var så södrasverigetrångsynt som jag hade häcklat andra för...


Nå. PRECIS samma känsla infann sig när jag kikade på den här kartan. Jag ställde mig frågan: hur långt in i Ryssland har jag egentligen kommit om jag tar tåget de åtta timmarna till Moskva... Svar: Inte alls. Åtta timmar med flyg, däremot, då börjar man närma sig de östligaste delarna.


Tvangssnabbis till Sverige

Jaha, ja, det gick visst mindre bra att forlanga registreringen i landet. Sa nu maste jag antingen aka upp till Archangelsk igen, for dar registrerade jag mig forst, sa DAR gar det. Eller lamna landet och komma tillbaka igen. Alltsa ha jag snabbt bestamt att ta tillfallet att bli av med vineterkladerna och gora en blixtvisit i Sverige.

Nu borde jag vara SKITFORBANNAD pa Ryssland - men ironiskt nog ar jag bara at helvete sur over SiljaLines EXTREMT IDIOTISKA HEMSIDA! Det ar tamejfan VARRE an att boka pa SJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! GAAAAAH!

Maten del 1 - Mjölkprodukter

Egentligen borde jag börja med en översikt. Rysk matkultur (eller slavisk? Vitryssland och Ukraina verkar iaf vara på samma linje). Men det går inte. Jag har inte tänkt igenom det tillräckligt... 

Första ronden går alltsa till mjölkprodukterna. Och det är inte nån skitig start.

Mjolkprodukter

På bilden från vänster till höger, bakre raden:

Kefir. Som ett slagord. Mer flytande än fil, och den ska drickas ren, inte blandas med främmande produkter som müsli, eller ätas med sked.

Rjaschenka. Vad sjutton e de här för nått!? En lös youghurt, men brunaktig... Inte söt, men inte sur. God!

Keso. Inte så klanderfritt formade korn som i svensk dito. Och inte så mjuk smak. Mer hardcore.

Smetana. Det finns inget liv utan smetana... Det ar den universala, ultimata mjötlkprodukten. Fungerar till PRECIS allt, söttt som salt. Närmast som creme fraiche till smak och form, hävdar jag, som gräddfil, säger andra.

På knä till vänster:
Sirok. Sötad ostmassa, härligt chokladöverdragen. Och med syltöverrasking i mitten. Jag har provat ALLA sorterna nu. Till eftermiddagskaffet det ultimata tillbehöret.


Mitten:
Kondenserad mjölk. Sorry, det här är inte för mig. En ultrasöt, trögflytande massa som man kan ha t.ex. på pannkakor. Och om man kokar hela den oöppnade burken i flera timmar i en kastrull (!) så får man en slags karamellprodukt. (vem kom på DET? :-)


Högra hörnet:
Tvorok. En finkormig ostmassa. Sötad kan man gärna göra bakverk på den. Naturell gör den min gom alldeles sträv. Vet inte om det är normalt...


Visserligen är jag så seriös med bloggen att jag gått till affären och kompletterat upp inför den här bilden. Men där går gränsen. Jag tar mig inte till marknaden för att kunna visa upp färskost och annat som man hittar i lösvikt där. Förlat.... ;)