En trakig insikt om mig sjalv

Fan, ocksa. Idag har jag blivit uppmrksammad pa att att jag inte alls ar sa fri fran den dar vasterlandska ovanifransynen. Bara det att jag kommer till landet med uttalade fordomar i bagaget - det ar ett javla snobberi. 

Jag skams! Forst for att den dar inskrankta synen faktiskt bor i mig! Sen for att jag inte ens marker nar jag ger uttryck for den, allsta nar hela omgivningen utom jag sjalv ser precis hur insiktslos jag ar. 
 
Hur i helvete nollstaller man sig? Hur blir man av med ett paradigm?
Kanske genom att vara har mer, ha ett annu oppnare sinne, storre odmjukhet, hardare sjalvkritik.
Insikten om brist pa insikt kanske ar forsta steget...

Oppositionsledaren och jag = sant

Alexander MilenkevichDet har ar Alexander Milinkevich (med frun till vanster).

Han  ar oppositionsledaren. Vastorienterad. Valutbildad. Fysiker.

Men allt det dar kan man lasa om pa internet. 
JAG kanner att det ar mycket viktigare att beratta, att precis nar jag hade tagit den har bilden, och jag sankte kameran, da spricker han upp i ett brett leende. Och BLINKAR MED ENA OGAT at mig! Svimningsanfallet var mycket nara, haha :) 

Demonstrationsfoton

Polisen i vagenJa, har ar ett par bilder fran demonstrationerna.
Maste korrigera det dar uppskattade antalet demonstranter. Nu snackas det visst mer om en bit over 10 000...men vem kan uppskatta sant?

Syns poliserna? De star tatt, tatt for att hindra demonstrationstagen fran att sammanstrala till storre grupper.

Stamningen bland demonstranterna god. Poliserna mindre glada. Och det smittade av sig pa de som blev slagna eller omkullvrakta. Forstas. Men vackert vader och framtidstro!  



PolislimosinerJag har ALDRIG I MITT LIV sett sa manga poliser pa en gang, som denna dag. Som kuriosa kan namnas att en polis tjanar ratt bra. Kanske ar det en bidragande orsak till att korruptionen faktiskt inte ar en san plaga har.

Daremot gar det bra att ramla in pa polisyrket praktiskt taget direkt efter att ha gjort lite lumpen. Borgar inte for nan sarskilt hog kompetens eller mognad hos de har killarna, kanske...




Gammal lady

Som pa de flesta demonstrationer var medelaldern val sadar en liten bit aver 20. Unga och arga, ni vet.

Men tanter som denna ar anda inga undantag.



Tyvarr. Jag lyckades inte plata nagra poliser in action. Kanske for att det var bast att skydda kameran nar de blev for nargangna. En fotograf sag jag trilla framstupa nar polisen tryckte sig fram, hans kamera spreds over hela gatan.


Ingen revolution igar

Tja, det var nog ratt manga besvikna manniskor har gar. Torget dar folk samlades forra aret var avstangt och vaktat av polis. De riktigt stora massorna av manniskor dok inte upp. Det som anda borjade med demonstrationstag och brak med polisen slutade lamt efter trakiga (sager de som forstar spraket...) tal med tomma, vackra ord. Aktioner som planerats i underjorden for kvallen stalldes in. Man tyckte inte att laget var det ratta. Kanske hade de ratt.

Sahar sa statlig radio och teve i morse:
- Ett forhallandevis litet antal (300!) personer demonstrerade i Minsk. 
- Demonstrationen var otillaten.
- Inga personer arresterades.
Och sa bilder pa snalla poliser som varsamt motade bort nagra demonstranter. Fardigt!

Ungefar sahar sager de alternativa informationskanalerna:
- Mellan 24 och 30 personer arresterade.
- Runt 8 000 demonstranter ar en rimlig gissning.
- Polisen sparkade pa folk, slog brutalt, hotade och var precis sa javla laskiga som man skulle ha kunnat forvanta sig. 

Tyvarr missade jag att ta med kabeln till kameran till internetstallet, men i morron tankte jag illustrera med nagra hotta bilder...

Titta garna har sa lange:
http://www.nn.by/index.php?c=ar&i=7478 

Vad forvantar man sig

Vet inte...
Det finns lite att lasa pa internet om forvantningarna infor i morgon.
Nagra anonyma bloggare skriver pa engelska, har t.ex.:
http://www.tolblogs.org/belarus/en/

Senaste veckan har tydligen unga manniskor som passerat Oktobertorget (dar folk samlades forra aret) fatt sina vaskor genomsokta och blivit utfragade. Och utlanningar drar till sig extra uppmarksamhet fran polisen nu. Alltsa, det ar mobiliserat,kan man saga. Hoppas att det inte blir svart att komma in i landet. Bussen gar om en timme.

Minsk - here we go again...

Nu blir det repris: Tallink till Riga, buss till Vilnius, köpa visum, tåg till Minsk. Jag har resesällskap av en journalist på reportageresa. Fick alltså draghjälp iväg. Tack!

image127

På söndag är det då årsdagen av sammandrabbningarna mellan polis och anti-Lukasjenkodemonstranter. Skäms lite för att känna hur spännande det är. Rätta känslan borde vara allvaret. Det sista jag vill vara är b-variantens äventyrare, "vet inte riktigt vad det handlade om - men jag var där!". Samma kategori som åker på festival för att kröka och röka, och skita i musiken... Banal liknelse, men ni fattar.

 

Min inbjudan till ryskt visum verkar vara på väg till Stockholm, halleluja. Det kan bli en anledning till att inte stanna borta mer än kanske nån vecka. Beroende på vad meningsfullt man annars kan hitta på att göra i Vitryssland.


Här torget där det hände förra året. Då var det skridskobana över hela stället. (Fotot från 8 mars med en banderoll för att hylla kvinnodagen)



Bye, bye Litauen

Nu ligger jag lite efter, för det är flera dagar sedan jag tog mark i Sverige...

Kanske var det inte min tanke att hänga därborta i nära en månad. Men bra för att jag lyckats lära känna 1) en stad jag inte besökt tidigare, 2) några mycket trevliga människor, 3) lite av en annan kultur och 4) en värld av ny musik , samt 5) mig själv lite bättre (som vanligt:-). Har lagt till några smärre kunskaper i ryska språket och haft en i övrigt kanske onödigt soft tid.

image126Det hastiga besöket i Minsk tenderar liksom att överskugga rätt mycket av intrycken från Vilnius. För att översätta det till normalturism: besök Oslo i tre veckor, åk därefter tre dagar till Tokyo. Fundera över vad du kommer att berätta mest om vid hemskomsten. :-)

Nuläget ser ut sånt:
Hänger i Sverige igen.
Visuminbjudan verkar för tillfället försvunnen, gaaaaaah!.
Jag glor i kartboken.

Se på fotot hur svenskinfluerat det är i Vilnius...

Hur man lyckas med en diktatur

Lukasjenko HAR ett starkt stöd där i Vitryssland. Särskilt på landsbygden får man väl påstå att människor är kraftigt indoktrinerade. Och är det konstigt? Det finns ingen oberoende media. All information är noga tillrättalagd. "Vi tillverkar nu våra egna platta tv-skärmar. Det går utmärkt. Vår president har här gjort en fantastisk satsning för att minska importbehovet", t.ex.

Titta själv på vitryska regeringens hemsida, och se vilka stordåd Lukasjenka gör för folket, "...accordning to the Ministry of statistics and analysis": www.government.by/en/eng_analytics.html


Det är viktigt att satsa på en stor offentlig förvalting. Då kan man kontrollera medborgarna bättre. "Om du inte prenumererar på åtminstone en dagstidning behöver vi nog fundera över om ditt anställningskontrakt verkligen ska förlängas i april..." Ja, faktiskt precis så!

 

image125Visa det demokratiska halmstrået. "Vi tillåter opposition, vi är ingen diktatur". En liten lokal med kritiska röster (fotot). Men i praktiken inget centrum för nån aktivitet. I så fall hade det nog varit stängt. Oppositionsledaren arresterades också förra våren...

Och vad är alternativet till att tro på Lukasjenkos godhet? Det är att göra det riktigt, riktigt svårt för sig. Att lägga energi på att aktivt söka den alternativa informationen. Att ifrågasätta. Att vakta sin tunga. Att vara försiktig. Att vara frustrerad. Att känna sig kränkt och instängd och fråntagen sina mänskliga rättigheter.


Ja, vad säger man: Fy fan...

Till vänster också det fria Vitrysslands flagga. Den nuvarande, röd upptill, grön nedtill, kallas tydligen för "solnedgång över träsket" av ironiska oppositionella...

Lukasjenka och hans envälde

Minns ni demonstrationerna i Minsk förra våren? 1200 personer arresterades. Det var efter presidentvalet när Aleksandr Lukasjenka utropade sig till segrare igen, med 80% av rösterna. Det var inget schysst val. Vitryssland ÄR en riktig, tvättäkta diktatur.

1991 föll Sovjet och Vitryssland blev självständigt. Först greppade Nationalisterna makten. Politisk prioritering: att göra Vitryssland så vitryskt det bara går. Bara på andra plats: faktisk utveckling och förbättring för medborgarna. Så då gick det som det gick. Lukasjenka valdes till makten 1994.

 

image124Lukasjenka tycker att det var bra förr. Gammal hederlig kontroll och kniven på strupen för folk som inte förstår sitt eget bästa. KGB lever ogenerat kvar. Se till vänster deras byggnad:

 

Det sägs att människor också dödades under demonstrationerna. Militären slog folk blodiga, det är ett faktum. Många fördes till sjukhusen. Vitryska media pratade om de våldsamma aktivisterna som gett sig på polisen. Men sanningen var ett fredligt tältläger. Där polisen slog till, tog in 350 personer. Och sedan en marsh för att visa sympati med de arresterade. Där polisen plockade in över 800 till.
 

Nu närmar sig den 25:e mars 2007. Årsdagen. Håll ögonen på tevenyheterna. Förbered dig genom att läsa t.ex. den här artikeln från en journalist arresterad under förra årets demonstrationer:

 

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,810639,00.html

Ett utdrag:

"Okrestino-fängelset översvämmades av arresterade. Polismännen och folk ur specialstyrkan sprang fram och tillbaka i korridorerna och in på kontor och skrek åt de gripna och åt varandra. Vi stod uppradade längs korridoren med ansiktet mot väggen och väntade på vår tur att få ett formulär om anhållan ifyllt. En del började må dåligt. ..."


Flera dimensioner Minsk

Bara futtiga tre dagar i Minsk - men späckade intill bristningsgränsen av intryck. STORT officiellt tack till två fantastiska vänner och guider i den Minsk-ska djungeln! Hur hade jag kunnat förstå något över huvud taget utan vägledning? Det ytliga river jag av nedan. Flera glada överraskningar! Men det viktiga, alltså Lukasjenkos sjuka samhälle, måste få ett eget inlägg, senare... 
 
Fördomarna, en och en:


JA! Gatorna är VERKLIGEN breda, husen höga, kvarteren stora. Man går och går och känner sig som en liten myra mellan byggnaderna. Minsk försvann nästan komplett under andra världskrigets bomber. Stalins empiriska arkitektur är pompös utan nåde, MEN kolla in detaljerna:

Fasaddetalj
Där fick jag! Det är ju superstiligt! Minsk har också en "Gamla stan". Ett par kvarter. Och en hel del återuppbyggda kopior av nerbombade vackra byggnader.


Shopping, shoppingNEJ! Ingångarna till affärerna är inte särskilt diskreta. Det är kommers. Kolla bild från nyöppnat köpcentra. Fast det går visst lite knackigt att hyra ut de svindyra butikslokalerna, folk handlar fortfarande hellre på marknaderna.


TROLIGEN! Vitryssarnas liv bakom det officiella är varmt, glatt, familjärt, gästvänligt. Människorna är uppfinningsrika, starka, humoristiska, kloka. Ja, det har jag ju sett exempel på, i alla fall... :-)

JOVARS! Engelska ÄR gångbart i Minsk, om man pratar med rätt folk. Sök efter unga med europeisk look.



NEJ! Lukasjenko syntes inte till fysiskt någon som helst stans. Men hans ande svävar över staden... Han manipulerar, censurerar, förbjuder, tvingar, fängslar, propagerar. Men det skulle jag ju skriva om senare. Och det är inget en vanlig turist behöver se - om man inte vill.


NJÄ! Sovjet... Arkitekturen missar man ju inte, men det har förstås hänt grejer här sedan början av 1990-talet. Även om presidenten hurrar för det som var. Nog är det modernt också. Här ett nytt spejsat bygge, biblioteket, med ett enormt bokmagasin. Kvinnan pratar i telefon, precis som vem som helst. Flashiga bilar. Dyra kläder.

Biblan och folk  

Landskapet utanför Minsk verkar OTROLIGT vackert. Det dignar av sjöar, pittoreska byar, stora skogar, fascinerande kulturlandskap.


Pannkakor och kyckling i ettOch det finns kul och god mat
. Här är t.ex. kyckling fylld med pannkakor :-) Skum idé, men verkligen, ett riktigt schysst mellanmål!

Här syns också ett prisexempel, 2 390 vitryska rubel, det motsvarar cirkus 6 kronor! Herregud!! Och förut var det tydligen ännu fler nollor att hålla reda på. Jag har bläddrat sedlar (för det finns inga mynt) med svetten rinnande, det här är inget för en som är taskig på huvudräkning...


Ett par foton fran Minsk

Jag hade bade ratt, halvratt och fett fel bland fordomarna. Men forst bara nagra bilder...
Flaggor for kvinnan
Vitryssland STORFIRAR internationella kvinnodagen! En gammal Sovjettradition, med helgdag och allt. Har lite flaggor och i bakgrunden en kolossal konsertbyggnad!
 
Har har vi en trevlig gata...
Snygg gata
 
...och en schysst utsikt over rekonstruerat vattendrag. 
Snyggt over vattnet
 
Och for att vaga upp det soliga vadret, aven lite prakt i dimma:
Dimma och gata
En forsmak pa kommande bloggande, alltsa. Maste lata hjarnan speeda fardigt forst innan den maste borja strukturera tankarna, det var intensivt i Minsk.



 

Fördomslistan: Minsk

Nu ska jag till Minsk i tre dagar. En avstickare. Besoka en väninna. Titta pa staden. Det här har jag sett fram emot länge! Och som knark på laxen firar Vitryssland internationella kvinnodagen med pompa och helgdag!


Ja, nu kan jag inte skriva om alla fördomar gentemot Vitryssland, eftersom det bara är huvudstaden jag får ett (blixtsnabbt) svep över.

Sovjet! Det är min första tanke. Här kommer man att få se det minst moderniserade landet av alla de 15 gamla sovjetrepublikerna.


Jag tror att:

- Lukasjenko kommer att synas med sin nuna på fasaderna.

- gatorna är breda, husen höga, kvarteren stora.

- ingångarna till affärerna är diskreta.

- vitryssarnas liv bakom det officiella är varmt, glatt, familjärt, gästvänligt.

- engelska inte är gångbart.

- människorna är uppfinningsrika, starka, humoristiska, kloka.

- husen, allmänningarna, parkeringsplatserna slitna. Monumenten och maktens byggnader välputsade.

- jag, de höga stövlarna och den röda skinnhandväskan till trots, kommer att känna mig mycket slafsigt klädd.

Ja, det var det hela. :-) Nu är det bara att låta intrycken svämma över en...

image110
Se så nära geografiskt.
En Stockholmare som tycker att London känns nära, kan åka halva den sträckan åt sydöst istället, och hamna i Vitryssland. 



 


Ett hak helt utan komplex

Dagens rätt, 6,50 litas. Jag blev genast intresserad. Det HÄR skulle ha blivit mitt favvo-ställek om jag bara sett det lite tidigare.

Tjejen kommer fram, med ett stort, brett leende.
- English? Of cooourse! I will translate: Meatballs!
Okej, köttbullar, vad till?
- Cucumbers. Maybe cabbage. Potatoes or rice. You know...improvisation!
Och så ett ännu större glatt smajl.
- All right?
Javisst!! :-) Och så 200 gram (för måttenheten är sån) rött, tack.
- We have...(tankepaus)
Jag pekar liksom hjälpande på menyn.
- Noooo, not on menu. That wine not good, you know. Take this other I have. Same price!
Och så stora leendet igen. Vilket ställe! Takbjälkarna fusk. Ljusslingorna på fönstrena tejpade direkt på glaset. Stenar i plast på väggen.
Fan, vad skönt, och det menar jag ärligt! Det här behövde jag idag. Nu gillar jag Vilnius ännu mer!

image108 image109
Syns tejpen? Och till höger två gäster som kollar basket, Litauens nationalsport nr 1, på teve. Observera stenattrapperna i bakgrunden...

Hånas lite...

image107 
Haha, kanns det inte fortroendeingivande. Att plocka ut pengar pa Snoras...

Litauerna har INGEN kansla for vad som later kul pa svenska. "Ja" later t.ex. som "tejp". Igar talade en kvinna bredvid mig pa telefon. Det lat sahar: "Tejp. Bla, bla, bla. Tejp.  Bla. Tejp, tejp, tejp." Det var ju lite smakul. Men annu roligare nar hon blev arg:  "- TEJP! TEJP! TEJP!!" Ville jattegarna kontra med "Klister", men na okej, det var inget roligt skamt... ;)

Bilarnas registreringsskyltar ser ut som vara. Forutom att man kan ha turen att se "ARG" och "DUM", men jag letar fortfarande efter de annu mer kontroversiella trebokstavsorden...

Pimpelchock på sandsträng

Från det ryska Kaliningrad i söder söker sig en sanslöst långsmal sandremsa norrut. Det kuriska näset. Halvvägs slinker det över på Litauiskt territorium. Högst upp på spetsen finns ett smalt sund som förbinder Östersjön med den stora Kuriska sjön, som ligger innanför.

 

Till Nida, vid Litauiska södra utposten, har jag åkt för att bejaka lantisen i mig. Den började känna sig lagom frustrerad i Vilnius.

 

Det är fint också så här års, sa nån. Och det är många fiskare ute på isen. Bägge är sanningar med modifikation. Det är ett jävla väder, så för att riktigt se det fina måste man uppskatta 100 % luftfuktighet och en sikt på hundra meter. Och fiskarna är inte bara många, de täcker isen i sitt enorma antal. Men det är ju en upplevelse i sig. I övrigt verkar samhället slumra så här års.

Sommaren är förmodligen fantastisk.

 image102

Gyttret av prickar är inte smuts på linsen, utan alltså groteska mängder pimplare.

  De pimplar - bade fisk och vodka... Rysslanddar framme

Här har vi en pimplare, tillrest från mellersta Litauen. Han ville inte kunna identifieras på bild...det hade nått med frun att göra. Dagens fångst var medelmåttig. Vodkaintaget däremot rätt skapligt. 

Ett världsarv. De dyker upp överallt, tycker jag. Stranden letar sig söderut och i horisonten borde Kaliningrad skymta en klar dag.

  Spar av klackar Kara Kusrika naset

Syns hålet i förgrunden? Haha, någon har verkligen tagit sig för en långpromenad över sanddynorna i högklackat :-)

Kolla här, va! Det är inte klokt vad långt och smalt det är: Kuriska näset. Åka hit? Ta båten från Karlshamn till Kleipeda. Och så en buss söder ut. Eller hoja, det är poppis!


Studentrum i all sin prakt

Rummet och jagEn bild från rummet, som ligger mitt i smeten av små gränder och gator. Centrala Vilnius alltså. För 43 litas natten, ungefär 120 spänn, får man lite dammråttor i hörnen, men i övrigt ett rätt trivsamt kyffe. Om man stökar ner med äppelskrutt och viktiga papper, och tar dit en vacker möbel (laptopen) så blir det såhär hemtrevligt :-)


(och bilden visar också mig, vilket nån hade en önskan om, och så att ingen tror att jag bluffar med vistelsen här, och egentligen befinner mig på Bahamas eller nått liknande banalt ställe...haha)


Jag har lärt känna grannen ovanpå. En student som inte är särskilt bortskämd med boendet, kan man säga. På 3x3 meter bor hon, hennes kompis och en katt. Det är slitet, inpyrt, lågt i tak. Utanför dörren finns ett pentry att dela med grannrummet. Till sommaren är hon färdigbakad och kommer att flytta ut - efter fyra år... Jag tycker hon är riktigt cool!


Kvinns till salu :-(

Varsågod: Reklam till alla turister Fan, vad osmakligt, Vilnius! Är det här verkligen 2000-talet? City-guiden för oss turister viker åtta sidor åt stripteaseklubbreklam. Åtta sidor!

”Escort service 24 hours”, ”Lesbian show”, ”Limo strip crawl”, ”Private dance in a room ment only for you...” De som ska leverera tjänsterna står i hotta poser iförda kaninöron och lackdress, visar brösten med halvöppen mun och i frisyr från tidigt 80-tal, krälar runt på nån passiv kille i en leopardfåtölj och ålar fram nakna på golvet... Halleluja, det här är RIKTIGT billigt.

Och så de där hotellen där man betalar per timme.... De finns också på bästa reklamplats i city-guiden.

Helvete, Vilnius, är det det här ni vill visa upp med er stad??!!

”Kom hit, vi har kvinnor som gärna gör vad som helst, bara det är till fröjd och fägring för dig, du drägglande, välbärgade person av manskön!”

Det är ju för f-n pinsamt.