Varför i HELVETE måste ni gifta bort era döttrar!?!

Flickor och mor i MuminabadOkej att det är praktiskt och tradition och kan vara luckurativt och allt möjligt – men när det fullkomligt KRYLLAR av sorgliga kvinnoöden, hur kan man då VÅGA CHANSA på att den bortgifta dottern har tur???
 

Tänk att dessutom tvingas bo med sin mans alla syskon och svärföräldrarna, göra allt hushållsarbete, vara förbjuden att lämna huset utan att fråga om lov, tvingas ha sex med någon man avskyr – och som tack för denna totala uppoffring föraktas av hela sin nya omgivning. Nä, det är inget extremt exempel alls. Det finns alldeles för många sådana historier.

 

Men låt oss förtydliga att det inte är islams fel, utan graden av religiositet! Och styrkan i traditionen! Två veckor räcker inte för att se vidden av det här. Men bara sa langt jag har kunskap nu gor mig så förbannad att det är obeskrivbart.  


…och såklart har personerna på bilden ingenting med innehållet i texten att göra…


Okej, ni kan nu kalla mig coach

Detta är en viktig händelse för mitt ego. Alltså måste jag göra ett undantag och skriva lite om det här biståndsprojektet. Fastän jag tänkt att jag ska lämna dem lite utanför. För att inte råka avslöja några hemligheter eller lockas skriva nidtexter om eventuella misslyckanden.

 

I forrgar hade vi seriöst samtal om vad jag ska göra här. MIN tanke har varit att göra nån form av populärinformation om projektet, sånt där som jag brukar producera på jobbet eller ideellt eller i min lilla firma MediaMateria. (Smart! Jag passar på att göra lite reklam: www.mediamateria.se). PROJEKTLEDARENS tanke har hela tiden varit lite svävande. Misstänkt för en person som inte vet vad den vill och har svårt för att få saker och ting omsatta i praktik effektivt och snabbt, jo det har jag erfarenhet av…

 

Men visar sig helt fel. För han vet exakt hur man arbetar för bäst resultat. Jag är HELT HÄNFÖRD av det här projektets arbetsmetoder och drivkraft! Hållbarhet är nog faktiskt bara förnamnet. Och nu har jag då alltså blivit utsedd till att coacha genderspecialisten (som kvasi är den person som har hand om kvinnogrupperna och deras business). Jag är snudd pa expert, vilket ar en term man slanger sig mycket med i bistandsvarlden, liksom specialist, men jag vet inte vilket som ar finast... Jaha, nu tenderar jag redan till att borja raljera sa lika bra att avsluta amnet.

Hur eller hur tar jag mig an uppgiften sa seriost som bara en person med storasysterbakgrund kan gora (ett sa kallar forutbestamt ode) och glommer helt bort att jag lovat mig sjalv att for-fan-slappa-loss-och-inte-va-sa-javla-duktig-jamt...


`En bild sager mer`, osv.

Tjej och asna gar bygatan fram

Tankte ta ett pedagogiskt grepp och beratta lite om Tadzjikistan via den ha bilden (tagen igar).


Tjejen ar kladd som man ar mest
. Nar hon blir aldre doljer hon sakert haret, mer eller mindre. Eller kanske inte alls om hon studerar vidare. Har sett pa flickorna vid universitetet att sloj-tatheten ar patagligt lag.


Hon kan alla ganger lasa
. Det ar en rest fran Sovjet att analfabetism knappast existerar, gar att jamfora pa ett bre satt med Afghanistan, grannlandet dar bara 50% av mannen och 20% av kvinnorna kan lasa (Sida-statistik).


Lervagen ar huvudgatan genom byn
. Det galler att ha bra bil. Eller en man inte ar sa radd om atminstone. Da kan man fraga sig varfor de som ar rika nog envisas med att snigla fram i sina superpolerade merchedes.


Mullbarstrad vaxer i bakgrunden
. De planetardes i mangder for att utfodra silkesmaskarna med lov i forna tider. Borde ocksa ha varit under Sovjet. Numera hamlas de (beskars pa sina kvistar) for att kreaturen ska ha natt att knapra pa vintern. Baren torkas och smakar som russin fast battre!


Asnor finns det gott om
. De ater det mesta. Darfor ar de oftast i ganska god form. Mest halls det tror jag som transportmedel (tillexempel om man har kopt en teve och vill ha hem den, som jag sag igar i stan).


Travarorna ar bransle
. Det ar det ont om. Finns alldeles for mycket djur och alldeles for lite vatten for att vegetationen ska ha nan chans. Forutom traprodukter eldar man mycket med torkad koskit. Sa mycket att inget blir kvar till godsling...


En bild till...

Har ar pa vag fran Schurabad och hem.

En vy
Fotat under en inte sa liten, ofrivillig paus nar chaufforen forsokte laga bilen. Det gick inte. Vi sniglade upp for bergssidorna och hoppades att Ladan skulle halla till hogsta punkten. Det gjorde den. Och i nedforsbacke inget problem aven om den ar ett par mil lang. Fint Kulyab ligger lagt i landskapet...

Afghanistan! Det ar Afghanska berg som syns i bakgrunden. Ingen fara! Inget man tankter direkt pa har.

Det kom en tår

Igår, efter Mumindalen (se nedan), hade jag min första starka upplevelse här (med undantag för den chockartade känslan av att plötsligt vara extremt, jävla skitnödig – ursäkta språket…). Det var så lovande. De två lantbruksgrupperna i byn, som tillsammans utvecklar sin fjäderfäuppfödning, respektive mjölkproduktion, går det fint för. Människorna är så in i bängen vänliga. Och mina intryck från hela den här helt nya världen var för mig helt överväldigande.

 

Vi var på väg hem ner från bergen i en gammal Lada Niva som skakar runt sina passagerare som tärningar i en burk på de erbarmliga vägarna. Det var den store chauffören, den lilla tolken, tysken som kan djurhållning, och så jag. Det var inte ens sol, men landskapet var helt enastående. Och ur radion pumpade persisk musik på en volym som högtalarna inte hade kapacitet för. Då kom det en tår. För fy fan vad underbart att få lära känna nånting så här nytt och varmt.

 
Ungefär här bröt tåren ut:
Out of the car

Mumindalen på tadzjik

He, he, stället vi besökte idag heter Muminabad. Visst, det motsvarar ju Mumindalen. Såg inga festliga figurer, bara nyfikna, glada, fattiga, gästvänliga bönder. (och det har var tisdag egentligen...)
Mumindalen 3
 
Mumindalen1


Mer Afrikanskt an Ryskt

Att t.ex. Ukraina ar en gammal Sovjetstat, det kan man pa natt satt forsta utifran fordomar om vad som ar ryskt. Men Tadzjikistan! Det ar Orienten, eller till och med mer likt Afrika an det ar ryskt. Kvinnorna fargglatt kladda i langa klanningar. Sjalar. Spraket ar persiskt. Religionen ar islam och manga hyfsat, for att inte saga ratt sa skapligt, religiosa. Traditionen javligt stark. Konstollerna likasa.

Fran april till november inget regn, det ar sa torrt att det dammar. Inte ett grasstra pa kullarna dar de alldeles for manga djuren betar. Under vinterna fylls vattenreservorarerna pa. Till varen blommar sluttningarna, de berattar hur fantastiskt det ser ut har i april.

Sommarvarme pa fortio grader ar normalt. Pa vintern i Dushanbe och i Kuljab haller det sig strax over nollan. Det slar om blixtsnabbt (jag tror det hande i helgen) fran varme till kyla. Snoar lite som toar bort. Bara en smula hogre upp i bergen ligger snon kvar hela vintern. Vissa byar tar man sig varken till eller fran. Vagarna ar stangda. 


Snygga vyer

Vagen fran Dushanbe till Kulyab gar over bergen. Hogt upp ligger den har sjon. For elproduktion ar man hanvisad till vattenkraft, sa det har ar en damd reservoar. (Obseervera det torra graset, hade inte regnat sedan i varas...MEN precis dagen innan kom vinterns forsta regn) 
I bergen
Utsikt fran vardagsrummet bort mot bergen.
Mot bergen

Tradgarden
Tradgarden och huset. Lite forsoksodlingar i forgrunden. Till vanster uppe ligger rummen. Till hoger kontoret. 
x
Sharon-frukter. Haller precis pa att mogna. Harligt, va, att fa frossa i sadana!

De har fotona ar fran i lordags. Da var det varmt och skont. Men sedan kom regnet pa allvar. Nu ar det mindre mysigt ute. Slask, t.o.m. sno. Vi har tant oljekaminerna.

Diarrén tjuvar energi

Tyvärr, första blogginlägget från Tadzjikistan skriver jag, när mitt humör inte är på topp. Igår kväll dök diarrén på mig som en käftsmäll. Fick i mig ett par piller som stoppade upp den varsta syndafloden, men jag går runt och är illamående. Ingen succe första arbetsdagen… Nu ar det kvall, strömmen har gatt för fjärde gången idag, jag kändee mig orkeslös, hungrig, men inte sugen på mat, jag har blivit inbladad i osttillverkning som jag inte kan något om, och jag har hört inte sa upplyftande livshistorier från två av de tadzjikiska kvinnliga medarbetarna, så känner jag mig inte så jädra optimistisk. 
 
Nu kan nån få för sig att säga ”vad var det jag sa”, men första intrycken var fantastiska. Spännande byråkrati på flygplatsen, skön värme vid fyra på morgonen, snäll chaufför, trevlig övernattning i lägenhet i huvudstaden. Sedan fick jag träffa schysst folk och blev körd i fyra timmar genom ett makalöst vackert bergslandskap till Kulyab.
 
Ska skriva mer nar krafterna finns dar.


Hårda fakta Tadzjikistan

Tadzjikistan (Tajikistan på engelska) ingick i Sovjetunionen tillsammans med de andra länderna i Centralasien.

kARTA HITTA TILL tADZJIKISTAN

Tadzjikistan

Huvudstad: Dusjanbe
Population: runt 7 miljoner
Språket är tajikiska, släkt med persiska
Religionen är islam

Efter Sovjets kollaps blev det inbördeskrig i T. Det sög ut landets redan knapra tillgångar. Fred slöts 1997. Återhämtningen går sakta.Av de forna Sovjetstaterna har T lägst BNP per capita. Bara 10% av landets yta är odlingsbar och den viktigaste grödan är bomull.

El framställs nästan enbart med vattenkraft.

Knark smugglas friskt från Afghanistan genom T.

Tadzjikerna utgör 65% av befolkningen, uzbeker 25% och ryssar 3,5%.

Befolkningens medelålder är 19,3 år. Spädbarnsdödligheten är över 10%.

Valutan är somoni.

Läs mer på t.ex. Sidas hemsida: www.sida.se

EN sida med lite positiv informationom Tadzjikistan har jag hittat, kolla här: http://anton.maxa.nu/id15.htm



Tadzjikistan - fördomslistan

Nu tror jag att den här bloggen kommer att bli en gnutta mer seriös. Jag kan inte raljera över tadzjikerna som jag utan samvete kan över ryssar och ukrainare. Det jag föreställer mig är detta:
- Fattigdom.
- Livsglädje.
- Ett hårt liv.
- En tydlig skillnad mellan mäns och kvinnors vardag.
- Enormt vackra bergslandskap.

Ja, det är ungefär allt.

Sen är det helt osannolikt vad folk i min omgivning skrämmer upp mig. Hur farligt är det att vistas i Tadzjikistan? Sök på nätet och där står: människosmuggling, kidnappning, brottslighet och minor, tyfus, kolera, tbc och överfall. Och det är vid det här laget rätt många som uttryckt att jag både är en smula sjuk och inte så lite naiv som vill utsätta mig för den här ENORMA RISKEN och som på allvar tror att det finns något positivt att uppleva i det här landet. Så nu vill jag bara säga att:
Ja, jag vet att det kan vara farligt.
Nej, jag är inte hur blåögd som helst.
Jo, jag tror fortsatt att det kommer att vara en upplevelse att åka dit.
Och faktiskt, jag har valt ett av de allra mest bekväma, enkla och säkra sätten att närma mig vardagen i det här landet. Är volontärjobbare mitt i ett etablerat EU-projekt för landsbygdutveckling.

Baj, baj Pusjkin. Hej Tadzjikistan.

Chasova-gatan
Dagsfärsk bild från gatan utanför.
 
Nu är det sista kvällen och jag sitter här över ett glas konjak och summerar: det var in-i-helvete bra! Tre vecor, nä jag vill inte åka nu. Det var på tok för kort! Vill använda mina nya glosor, träffa mina nya kompisar mer, tränga djupare ner i vardagen. Men jag kommer tillbaka till Pusjkin efter januari, vad det verkar. Mycket bra.
 

Nu måste jag börja ställa om på Tadzjikistan. Känner mig så dåligt förberedd. I alla fall mentalt. Det har varit nog att fokusera på Pusjkin. Tack för kursen Centralasien, 5 poäng, som ges på Naturgeografen, Stockholms Universitet. Har bakgrundsfakta och en smula insikt från den.

 

Fördomarna om Tadjikistan kommer att listas här inom kort.


21km-soluppgang

Gryning i Pusjkin. Står och väntar på pendeltåget till St Petersburg.


På fitness bland skeletten

Gympapass, eller ”fitness” som man säger på ren ryska, är ju per definition tråkiga och det svider i en friårsledigs plånbok att hosta upp 60 kronor per pass, men jag är ändå djupt tacksam. Alternativ saknas. Och träningsabstinensen jag lider av är inte kul! Idag har jag iaf träningsvärk och det känns fantastiskt!
 

Vi är inte så många: ett litet muskelpaket som leder passet, tre såna där magra snören till flicksnärtor - och så jag. Nä, de är inte särskilt vältränade de andra deltagarna. Tränaren är däremot  föredettanånslagskampsportare så jag tävlar i hemlighet mot henne i övningarna. Tror att jag kanske tar henne i armhävningsdelen, men det är svårt att säga. Tyvärr anpassas passet också efter deltagarnas samlade förmåga och man får liksom inte tid att göra klart i det momentet.

 

Det finns en mycket positiv skillnad mot Friskis å Svettis. Det är inte så jävla hurtfriskt! Så att tänja muskler betyder fanimej att tänja muskler. I gårdagens pass ingick att i par turas om att med sin tyngd pressa den andre mot golvet i olika stretchövningar. Jag var hela tiden rädd att plötsligt ha av ryggraden på min partner. De andra två såg mer jämlika ut. Och festliga där de låg i en liten jämrande skeletthög på golvet och, tror jag, gjorde samma övningar. I fitnesslokalen regerar de inte som de gör på gatorna med sina idealsnygga uppenbarelser! Skadeglädje! HA, HA!  :)


Ryskan sitter som en smäck

Det var en pärs! Och den bästa kunskapsinpumpningen man kan tänka sig! Bara jag och en lärarinna, full fokus i totalt femton timmar.
 

- Dag nr ett gick jag därifrån segerviss. Hade god nytta av ett och annat som satt fast i bakhuvudet från kvällskursen för åtta år sedan.

- Dag två var idel nyheter, men fortfarande hanterbart.

- Dag tre var tuff. Grammatiken och de nya orden fyllde upp hela hjärnan, det började bli rejält trångt.

- Dag fyra gick det inte längre att sortera bland informationen. På kvällen försökte jag till förbannelse hamra in nya ord och böjningar, men det GICK bara inte.

- Dag fem, första en och en halv timmen, kunde jag inte svara på den enklaste fråga. Mindes inte ett skit av glosor och grammatiska regler, inte det enklaste ord. Men då blev lärarinnan mildare och vi hade ett lättsamt avslut med lite repetition och sånt.

 

SEN kom revolutionen. På väg hem på tunnelbanan. Då märkte jag plötsligt att jag kunde veckodagarna. Herregud, var kom det ifrån? Och reklamskyltarna, som jag sett under tre veckor, verkade plötsligt inte helt obegripliga. ”Nyhet! Alla kan ringa för 35 kopek i minuten. Skicka bara ett SMS till…” Och jag fattade varför ”minut” hade just den där ändelsen.

 

Sen tog jag bussen från Pusjkins centrum till lägenheten och råkade sätta mig på konduktörens speciella säte (som var klätt med fårskinn, vilket jag bara betraktade som en scysst gest genemot resenärerna) och hon försynt nog inte körde bort mig, utan stod upp bredvid genom flera kvarter. Men så såg jag OCH KUNDE LÄSA skylten: "Konduktörens säte". Och min segerglädje från kursdag nummer ett återvände när: ”Förlåt! Jag såg inte skylten” kom över mina läppar. För mig en oerhört avancerad mening. OBS! Här har vi dessutom att göra med imperfektform! Och inte nog med det: hon fattade också, och svarade att det inte gjorde nått (fast okej, det tog jag mest på kroppsspråket…).  


Intensivkurs vard namnet

Sahar ser det ut i min hjarna nar nar intensivkursen i ryska spraket ar inne pa fjarde dagen av fem:
 
???????????? ???? ?????????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?????????????? ? ???? ???? ?????????? ??? ?????? ?????? ???, etc..... Lika obegripligt som det ser ut.

Egentligen borde jag vara totalt golvad av den harda undervisningen, men jag ar stark. Och motiverad. Ska halla ut i morgon ocksa!

Glass!? Varfor?

Idag ar skitkallt, minus fem.Hyfsat med vind. Mossa, langkallingar och vantar - totalt nodvandigt. Men vad gar folk och ater, och vad saljs pa gatan? GLASS! Det ar ju sjukt...

Och nu en mer nyanserad bild…

Okej, här kommer EN anledning till att känna öst-kärlek att analyseras. Precis som många ryssar totalreagerar på Sovjetdiktaturen, så har JAG en reaktion mot präktig-Sverige. Det står mig ju upp i halsen att vara duktig, handla kläder på H&M, möbler på IKEA, gilla heminredning, renovera kök, göra karriär, låna till hus och två bilar samt dölja alla personliga problem för omgivningen.


Och jag är säker, ramarna blir allt mer snäva för vad som är normalt i Sverige
. Exempel: såg två män på gatan i Härnösand som gick och bar en planka mellan sig i ett bostadsområde. Shit, det vad ovanligt! reagerade jag, eftersom normala manniskor tar sin bil och takräket och kör plankan dit den ska. Eller hur? Men bara för tretti år sedan hade gubbarnas upptradande säkert inte varit så märkligt. Allt snävare, alltså. Här i Pushkin har jag sett en man ta med en hel packe brädor på pendeltåget. Och det var inte särskilt konstigt med det.

 

Såklart. Här kan man härleda allt till Sovjetregimen. Den där mannen släpade väl inte plank på tåget för att det var så kul, utan för att han förmodligen inte har råd med bil och kärra.

 

Det är ett rätt dumt utgångsläge att vara så glad åt det som bara kan ses som konsekvenser av missförhållanden. Såklart får jag ingen förståelse när jag försöker förklara det här för nån ryss. Eller för nån svensk som är helt normal och känner sig bekväm i det sätt man förväntas leva på. Men bara man är det minsta lilla gnutta ”bohemiskt” lagd, så sticker man ut som ett ufo i Sverige. Det är sant! Och det gör mig uppretad! Att behöva förklara varför man som vuxen vill dela bostad med kompisar, eller varför man kör en bil från ´83, eller hur man kan stoppa plastpåsar i skorna för att det inte ska läcka in…  Nä! Dags att gå hem och tvätta lite blandade färger i tvättmaskinen! HA, HA, HA! 

För att generalisera, präktig-Sverige ar PRECIS vad man vill ha har!! Alltsa jag ar lite för sent ute, utvecklingen gar snabbt. Vissa saker jag gor betraktas sakert som konstiga. Sarkilt som jag val forvantas ha storre valmojlighet an genomsnittsryssen. Och här finns dessutom andra saker som far en (mig) att framsta som rejält mysko. Till exempel om man ar 31 år och ogift, om man aldrig har varit på manikyr, ar stormfortjust över att antligen få lara kanna Ryssland och sjalv kan byta dack på bilen.


ALLT UNDERBART!!!!

Tack, tack, tack snälla förra regeringen som gav mig chansen till friår! I mer än tio år har jag drömt om Ryssland och de andra gamla Sovjetrepublikerna. Och nu är jag här. Jag är här! Igår kväll snöade det med stora fina flingor, jag gick ut vid elva och njöt. Påpälsade människor pulsade fram. Gult varmt gatuljus. Bilar. Hundar. Stannade vid en slumpvis vald 24-timmar-om-dygnet-affär och handlade bananer och sex liter vatten över disk. Och jag kunde be om det själv! Och jag tänkte FY FAN, JAG ÄR VERKLIGEN HÄR I DEN RYSKA VARDAGEN nu.

 

Jag gympar på fitnessklubb och blir hembjuden på mat och på fest, jag går på marknaden och jag är på kontoret med ryssar så långt ögat når och jag kan beställa biljetter och åka pendeltåg, hitta internetcaféer och jag lär mig gå i väldigt högklackade stövlar som får mig att känna mig så snygg som nån annan kvinna på gatan. Nu vill jag vill bli ryss! Och bo i en lägenhet fri från stilrenhet ett stort slitet hyreshusområde med håliga gator och planlagt med stora gröna gårdar. Där folk står och röker och promenerar och leker i parken. Där det finns minst tre livsmedelsaffärer i varje kvarter. Där människor pratar med varandra utan att ha en ordentlig anledning. Där minibussarna och pendeltågen går skytteltrafik. Där biljetterna kostar under fem kronor. Och dar man kan gå och äta en enkel lunch på kaféet och dricka vodka på kvällen med vännerna. Åka till stugan på helgerna och odla frodiga grönsaker i trädgårdslandet. Jag är i ett naivt kulturchockstillstånd och tycker just nu att allt BARA är helt jävla underbart här!


Lite bilder fran Pushkin

Persilja
Kvinnan snor till sma persiljeknippen till forsaljning pa marknaden.
Korpenfotboll
Korpenfotboll forra lordagen. Gubbs och boys spelar match.
Flickan och universtitetet
En liten tjej pa vag bort mot lantbruksuniversitetets huvudbyggnad. Hon ska inte jobba, det ar lordag.
Kvinna kom ivagen
Foto fran idag. Den har tanten rakade komma i vagen, vilket var bra. I den runda asken finns en tarta, de bakverk man kan kopa har ar fantastiska. Vet inte om de ar sa goda, men snygga!
Taklaggning
Och en bild till pappa Hasse pa nagra taklaggare!