Historisk exploateringschock

Sentida historia är underbart fascinerande. (Läs t.ex. "Sovjet"...) Gamla kungar och landsgränser som flyttas hit och dit, däremot. Det är sånt man ska FÖRSÖKA tycka är intressant fast det inte är det...
Vy fran fortet Peter och Paul

Med den inställningen är det såklart rätt lätt att missa de flesta av Petersburgs stoltheter. Men både söndagen och måndagen har jag haft den stora lyckan att bli runtvisad av engagerade guider (STORT tack till er!) Så nu har jag bytt åsikt (just när det gäller Petersburg, alltså ;-) Jag fick en liten uppläxande chock vid åsynen av en stadskarta, ritad femtio år efter byggstart. Han tänkte inte i de små banorna, Peter den Store.

Hur kan man ur en glesbefolkad träskmark smälla upp en hel huvudstad? På nolltid? På 1700-talet, med enbart handkraft? Ja, en del av svaret lyder väl slavar... Och får mig att komma ihag att ju Burma precis har gjort natt motsvarande med ny huvudstad, Naypyidaw. Haha, ingen gammal historia är rolig, utan att ha nån nutida att jämföra med.

Har forresten hittat en battre guide till Petersburg an jag namnt forut:
http://modersmal-ryssland.com/ryssland/05_stader/stpetersburg.htm

Fotot: Den vy som killen på bilden nedan kikar ut över. De gamla stenhusen som en mur längs Nevas strand. Är man en historisk byggnad i Petersburg, behöver man vara MYCKET speciell för att kunna konkurrera om uppmärksamheten...

Bara en bild

Turist bakom en kikare Efter nagra dagar utan sa värst mycket bloggande späder jag ut plats med en bild...

En turist vid en kikare uppe pa muren till Peter-Pauls fastning.
 














Pest eller kolera på marschrutka

MarschrutkanPå bilden en marschrutka. Lite som buss. Fast läskigare.

För det första. Man kan inte plinga. Utan man måste hoppas att nån ska gå av där man själv ska. Eller så får man sitta långt fram så att man lite diskret kan säga "nästa hållplats, tack". För visserligen gillar jag att använda min knaggliga ryska. Men INTE att ropa ut några fraser över en hel buss.

For det andra. Losningen pa problem ett, leder till problem tva. Om man sitter långt fram så riskerar man att bli pengalangaren. Den som måste ta emot framsträckta pengar av nypåstigna och lämna till chauffören. Då förväntas att man ska räkna ut lite snabbt i huvudet om man kan växla till enklare pengar, passagerarna emellan. Så att inte chauffören behöver. Och man måste med pengarna också vidarebeordra budskap som hur många biljetter summan gäller.

Svårt, men jag har gjort det ett par gånger. Med skiftande framgång. Nu har det också hänt mig att en chaufför vid ett senare tillfälle känt igen mig, sedan jag på hans buss hade en mindre lyckad karriär som rubel-dealer. Men eftersom han inet verkade arg over att se mig igen, så kommer jag att tordas göra det fler gånger om jag måste... :-)

De vita nдtterna

VitanatterDen som har kollat för mycket på Beck-filmer kanske gör lite markliga kopplingar, men annars är begreppet Vita Nätter synonymt med fantastiskt nattligt ljus i Petersburg.

Egentligen är det ju inte så särskilt ljust pa den här breddgraden. Alla ställlen norrut har det ju ljusare... Det stör dock inte Petersburg. Stämingen ingar också i konceptet. Det дr ljummen luft. En fargstark skyming - och gryning. Det дr mycket folk pе gatorna, ocksе mitt i natten. Fest, hog stamning.

Skцnt дr det hur som helst! Jдttefint!! Nu och fram till juli дr en MYCKET rдtt tid att vara i Petersburg! Det ar darfor jag ar lite dalig pa att skriva blogg ocksa...

Fotot pa vag hem med taget mitt i natten - ljust, fast inte riktigt. Men sa blir det ju iof ljusare ju narmre midsommar vi kommer...


Hos frisören

FrisyrerFram till 28 års ålder hade jag ALDRIG varit nöjd med en klippning.

Kom ut ur salongen och såg ut som en tant, en liten flicka eller en amerikansk tonårsskådis.

Jag trodde att det var så det skulle vara.

Sen fann jag Bergfeldts i Kalmar. Halleluja!

Och jag trodde att de var DE ENDA I VÄRLDEN som förstod sig på att göra nått kul av mitt hår!


MEN. I mars var jag i Minsk när håret började se ut som svinto. Hoppades att frisoren skulle parata nagra ord engelska, det gjorde hon inte. Men SKITSNYGGT, blev det! Och bara sådär! 
Igår var jag och klippte mig i slumpvis vald salong i utkanten av Petersburg. Och när det värsta fluffet hade lagt sig - ja då visar det sig igen vara en mirakelfrisör till!

Det KAN inte vara en slump. För jag har sett en sån enorm variation av trediga, välklippta, djärva, färgade, stajlade frisyrer - i Ryssland, Vitryssland, Litauen och Ukraina. Tror helt enkelt att frisörerna är jävligt skickliga och orädda!


I augusti färgade jag mitt röda hår brunt, för att jag "tyckte att var onödigt att sticka ut mer än man gör ändå, som utlänning...".

Haha, vilken missbedömning! Den hårfärgen, som kanske eventuellt syntes lite i en svensk miljö. Den hade varit HELT OSYNLIG på gatan här. :-)

Fotot tva rodhariga tanter


Ingenting är farligt

Sverige på 60-talet. Då var det ingenting farligt. Man behövde inte säkerhetsbälte. Inte hjälm när man spelade hockey. Barnen kunde skjutsas på pakethållaren. Man dog inte av att röka och naturen kunde inte skadas av utsläpp.

Medan allting har blivit livsfarligt i Sverige - är man fortfarande odödlig i Ryssland.

En iakttagelse bland oändliga på det här temat:

På pendeltåget går folk genom vagnarna och demonstrerar sina produkter.
Den här killen sålde fläckborttagning.
Han höll upp en ren tröja. Ritade med tusch på den. Hällde på sås. Sedan smörjolja. Det såg omöjligt ut, bara nått dunderstarkt rår väl på det där? Mirakelmedlet fram. Han dränkte in tröjpartiet, och jag tänkte "men sådär kan han ju inte göra, nu får han den där kemin på sig. Och här kan man ju inte tvätta sig!" Och så såg jag på hans röda, svullna händer och tänkte igen "...nä, just det, här kan man inte tvätta sig..."
Och när han gnuggat färdigt hade det fantastiska medlet upplöst fläckarna i intet. Han torkade av sina stackars fingrar på en trasa. Sedan sålde han en flaska till en imponerad tanta bredvid mig.

Pusjkin Chasova Slanger in en bild pa en gata...ibrist pa nat foto med farligheter pa...

Hur ska jag hinna tröttna?

 

Tre månader och nio dagar kvar på friåret. Hur i HELVETE ska jag hinna tröttna på det här till sista augusti??? Nu är det fyra veckor sedan jag senast for från Sverige. Och vid NÅTT tillfälle, varenda DAG, har jag stannat upp, tänkt till, och ett brett, okontrollerat leende har spritt sig i ansiktet. Jag ÄLSKAR att vara i Ryssland! Jag är INTE färdig med det här än.

Om det varit tre månader bara öst framöver, och på samma ort. Då hade jag kanske snart kommit ner på jorden. Men jag förflyttar mig för ofta för att inte känna att det är ett äventyr.
Och så är det också sommaraktiviteter i Sverige som jag inte vill missa. Och kanske är det bra så, att inte trötta ut sig här. Att inte komma tillbaka första september och tänka "det var det, det. Never again, please..." . Haha, men det scenariot känns just nu O-E-R-H-Ö-R-T osannolikt :-)

Trädgårdsabstinensen kom

OAVSETT var jag bor nästa sommar så MÅSTE jag odla. Under flera veckor har jag lyckats att inte tänka på att jag egentligen inte har nått hem, utan bara flackar runt. Men igår. Då gick jag bort utefter järnvägen för att kolla in kolonilotterna. Och sen var jag på marknaden och såg plantförsäljningen. Gaaaaaah! Trädgårdsabstinensen var över mig som ett rånöverfall!
Kolonilott svensk Svensk kolonilott (Annas, Patriks och min, da det begav sig...)
Kolonilott rysk...och rysk

Fördelen med att vara ryss och trädgårdsodlare är att man slipper grannarnas synpunkter på hur välkrattade gångarna ska vara och hur mycket ogräs man kan acceptera.

Fördelen med att vara svensk trädgårdsodlare är att man inte behöver lyckas, för det är en hobby, och inte nått man kanske behöver för att dryga ut sin svältpension.

St. Petersburg, en rysk lightprodukt

Att komma från Archangelsk rätt in på turisstråkens St. Petersburg är som att hamna i Ryssland light. Ujujuj, det finns så mycket stort, påkostat, vackert, glänsande. Men inget fel med det!

Igår tog jag pendeln in och hängde med på lång promenad genom staden. (TACK, sällskapet! Härlig dag!) Det var nyttigt. Jag har inte kikat så noga på det-man-borde-se. Och nu är det ju så VANSINNIGT VACKERT I SKIR GRÖNSKA!!!

Hus Lokar Park
Det sägs att Putin HÄLLER in miljoner i sin gamla hemstads uppfräschning. Och jag tror att det är smart.

NÅN stans måste man ju börja. Och Petersburg är fönstret mot väst. Klyftigt att visa upp en europeisk, tillputsad stadskärna och låta turisterna vänja sig vid Ryssland.

En kopp te på Hotel Astoria kostar f.ö. 50 spänn, såg vi! Det är väl kapiatalistiskt nog? ;-)


PS.
S-a-n-k-t P-e-t-e-r-s-b-u-r-g är ju rätt långt, så därför nöjer man sig med "Petersburg". Eller kort och gott "Piter". Men det är faktiskt inte helt ovanligt att folk säger Leningrad, och länet heter, som tidigare, "Leningrad oblast".

http://sv.wikipedia.org/wiki/Petersburg - lite basfakta
http://www.expressen.se/resor/resguider - tyvarr har internetstallet har inte nan pdf-lasaare...men tror sakert att det kan vara bra guider. Och till en massa platser!


Leve landsbygdsborna!

Jag HATAR den där Stockholmsfixeringen i Norrland och utefter hela östkusten ner mot Skåne. Det är en uppblåst attityd från storstan som får folk på andra håll att sitta och tycka synd om sig själva. Ett sånt slöseri.

Men den ryska motsvarigheten verkar slå alla rekord
. På landet kan bara den bo som är utan ambitioner. Det är en plats för förlorare. Man kan tydligen utan att vara pinsam mena att landsbygdsbor är ett dummare slags människor... Medan landsortsborna skäms och ber om ursäkt för att de lever sa enkelt som de gör.


Ett hus och en tomtLivsvillkoren är hårda på landet
. Jobben försvann med Sovjet och under 90-talets ekonomiska kollaps. Understödspengar och pensioner går knappast att leva på. För att spara in på matkontot odlar man det som det finns plats för i trädgården, plockar det som växter i skogen, fiskar. Överskottet kan säljas.

Husen har nog sett sina bästa dagar, värms ofta med ved i den enda kaminen. Torrtoa. Vatten inte självklart inomhus. Bedrövliga vägar. Fast jag själv bara sett en smula än, kan jag ana att det är sa här det ser ut over hela Ryssland pa landet...


De som bor på det här sättet kan inte vara dumma, de är värda ALL RESPEKT
! De hittar sätt att klara sig kvar. De har gemenskap, den otroliga naturen, kulturskatter, frisk luft. Här finns varma, starka, generösa, kloka och stretande människor. Ja, ja, det lät LITE klyschigt... Men JAG är i alla fall sa langt helt betagen av landsbygden!


Att åka ryskt tåg

Tofflorna avslojar att de ar tagresenarerVodka, tofflor och grillad kyckling - tre viktiga attribut för en lyckad tågresa.


De är mycket långa, tågen. Kanske är det därför de måste gå så långsamt? 100 mil, 26 timmar, hastigheten snittar alltså på runt 40 km i timmen mellan Archangelsk och Petersburg...

Men det är fri tillgång till varmvatten ur samovarerna, man har sin brits med nymanglade lakan, biljetterna är billiga, liksom kaffet och teet, och tågen är FRUKTANSVÄRT punktliga.
Men 26 timmar är 26 timmar. Och därför måste man:


Ha med vodka
. Det är i och för sig förbjudet, men alla har det ändå. Redan när man kliver på ska man se till att bli riktigt full. Sen sover man ruset av sig (ja, faktiskt i princip hela vagnen) i en fyra fem timmar. Därefter festar man igen, alla vaknar, stämningen blir hög...innan det är dags för nästa kollektiva tysta överenskommelse om sömn...


Ha med grillad kyckling. Det är en slags standardfärdkost. Ätandet gör precis som vodkan resan lite kortare.


Ha med tofflor. Ryssarna är inga tågamatörer. De har med sig ett avslappnat ombyte att färdas i. Mysbyxor, tröja och tofflor. På fotot syns exempel på den avslappnade klädesstilen under ett flerminutersstopp (man kan kika på en detaljerad tidtabell som sitter på konduktorens dorr, så ser man när man har chans att stiga av, och hur länge).


Tack, Archangelsk

Åker mot Petersburg i morron. Hm, man hinner fästa sig, fast det bara var tre veckor i den här stan.

Solnedgang vid elvasnaret over Dvina
Här har jag t.ex. upptäckt
- att gym kan vara mer än löjliga maskiner, spegelinfernon och skittråkiga vilopauser. Man kan hitta ställen med en stämning NÄSTAN som på Kalmar Boxningsklubb! Där man tränar i en helt jävla enastående anda! Där endorfinerna drar igång redan på tröskeln och man tar i som om man kunde gå hur långt som helst, TROTS att man kanske har världshistoriens sämsta teknik och aldrig i helvete skulle fixa att gå en match...
- att man i Archangelsk skulle kunna ägna ALL sin fritid åt att gå på livespelningar. Från tung rock till jazz, orgelkonserter och folklore.
- att det tar mig cirka tio dagar att adoptera det ryska snygghetsidealet. Den här gången betyder det nya, högklackade dojs, daglig makeup och en femdubblad samling skönhetsprodukter.
- att en halvmiljonstad kan kännas riktigt liten, trots mängden folk. Bade bra och daligt.
- att den ryska landsbygden är ett helt eget kapitel. Att livet utanför staden innebär att hanka sig fram. Varken mer eller mindre. Och de i byarna ska beundras!


I morron bitti går tåget. 26 (!!!) timmar till St Petersburg. Ser fram emot värmen, vår, vänner, och mer Ryssland. Ska jobba vidare med ett nyhetsbrev och stanna i stan tror jag, kankse en tre veckor.


Fisk från honom här? Nej tack...

Hoppas att han inte ater den..."We are not crazy people!!!" svarade ett chockat par på stranden när jag frågade om de inte brukade bada i älven....


Vattnet i Dvina, älven som flyter forbi Archangelsk och mynnar i Vita Havet, är SÅ nerskitat att det är lättare att säga vad som inte finns i det. Och håll ier, härifrån hämtas vattnet som kommer i kranen hemma...


Här är det också ryssarna själva som talar om en ekologisk katastrof. Tydligen flyter Dvina fram som ett hyfsat rent, laxrikt vattendrag tills ett par mil innan Archangelsk, där pappersbruken börjar dyka upp. Sedan tillkommer lera och spill från vägarna som tar sig in de otäta vattenledningarna i marken. DESSUTOM!

Det finns de som dricker vattnet när det är kokt. Eh.......hur lang kokningstid behovs for att bli kvitt kvicksilver? Men kanske radioaktiviteten försvinner??? 


Nä, man köper hem allt vatten som ska vidröra nått man sedan tänkt stoppa i munnen. FÖRSTÅ vilka pengar! Och vilket släpande! Per person, per dag, vecka, år, i en hel stad, på nästan en halv miljon invånare!!! Det är HELT jävla OTROLIGT!


Det kan helt enkelt inte ligga i stadspolitikernas intresse att lösa det här. För i så fall är jag övertygad om att det hade varit gjort för EVIGHETER SEDAN. DÄR har jag fullt förtroende för ryssarnas handlingskraft. Ska nått göras - om nån med makt har sagt till - då GÖRS det!      


Grym klubb, grym jazz

Suddig blid fran skitbra klubbJag var trött, det var fint väder, jazz är mig inte direkt nära hjärtat, det
verkade vara utomhuskonsert bortefter vattnet, och det lockade att både kolla hockeyn Sverige-Canada och schlagerfestivalen (fast gud! Inte för musiken, men för gott sällskap...) på teve. Men eftersom den där jazzklubben är nått som folk verkligen tjatar om. Så var jag tvungen att gå.

HERREGUD vilken MUSIKUPPLEVELSE. Det var fanimej helt enormt!!! Vilka lirare!


Pa det suddiga fotot far man kanske ett hum om stamningen... (Och tips till den som ska hit: ölen tog slut i baren redan efter två timmar, det är tydligen helt normalt på det här stället sa de rutinerade tar med egen att fylla pa med...)


Bild i brist pa text

Barn pa dack

Hinner inte skriva natt idag, men en bild kan man ju bju pa...

Plockgodis

PlockgodisFrysdisk i affär.

Välj mellan jordgubbar, blomkål, björnbär, körsbär, musslor och blandgrönsaker.

Men kom för guds skull ihåg att få påsen vägd av den särskilda prismärkningspersonalen! Det blir ett sånt himla liv i kassan annars...:-)

Vad är det vi firar??

Idag 9 maj. En stor helgdag här. Andra världskriget tog slut och Ryssland blickar tillbaka på krigsåren.

I Archangelsk stort program med parad och medaljer och dans, sång, tal, blommor. Och ett tillfälle så gott som något att hälla i sig fantastiska mängder sprit.

En hjalte och fyra fansMen vad högtidlighåller vi nu då, egentligen?
Är det att världen räddades undan Hitler?
Eller att just SOVJET blev befriat?
Eller att de många stupade ska ha en dag att hedras?
Eller att Ryssland är ett betydlesefullt land?

Det patriotiska dilemmat. Å ena sidan traditioner, sammanhållning, tänka på förfäderna, på svåra tider. Hedra och minnas, vara stolt. Å andra sidan osmakligt mycket av (inte minst fulla) youngsters som brölar ut sitt "Haha, vi vann, vi är bäst, vi är oövervinnerliga, dra åt helvete västvärlden"-budskap.

Men som sagt. En festens dag. Jag är bara hem och gör en paus i firandet. Snart: vodka! :) 

...och som vanligt har personerna på bilden ingenting med texten att göra...

Ryssland, Estland - och Sovjet

Det har med gravarna, nu en senkommen kommentar...
Man skulle ju kunna tycka att ryssarna är lite väl känsliga som gör sånt väsen av några gamla gravar som flyttas. Men här är man inne och tallar på nått som fortfarande skär ett DJUPT jack mellan Ryssland och den västliga världen (inklusive de västorienterade forna oststaterna): Synen på om Sovjetunionen var bra eller dålig.
 

Sovjet var ondska. Det tänker Sverige, Baltikum, EU - och USA förstås.


Men i det officiella Ryssland är inte Sovjet nått som var så illa. Javisst ser man att det fanns dåligheter, men i grunden var det ett gott koncept. Det tycker särskilt de som gillar Putin. Han menar att Sovjetunionens upplösning, det är en av vår tids stora katastrofer! Innan fanns en motvikt till USA som världspolis. Det sovjetiska samhället hade strukturer, det var ordning, folk höll ihop...
 

Det är upprörda känslor i Ryssland, hos de flesta, tror jag mig ha förstått. Varenda ryss har släktingar som kämpade och stupade i den sovjetiska armén under andra världskriget. Mängder dog för befrielsen! Ryssarna är OERHÖRT tacksamma för sina förfäders insatser. Minsta by i Ryssland har ett monument för de stupade, har det sagt mig.


Och ser man det ur detta perspektiv, då är det bara en stor stöddig käftsmäll från Estland, som gräver upp en helig plats. Esterna vet MYCKET VAL vilka känslor som ryssarna har runt gravarna.

Nå. Men vad RYSSARNA inte ser, är att det stora som den sovjetiska armén uträttade, det var befrielse för Sovjetunionen från tysken. Men i precis samma ögonblick hamnade de baltiska staterna helt i Sovjets våld. Och DE ser balterna som OCKUPATION. Men det gör inte ryssarna. Det har ar ett stortkansligt diskussionsamne.

Med mycket rysk-sovjet-patriotiska känslor i svall ska det bli intressant att se vad som händer den 9 maj. Då firar Ryssland varje år Victory Day med en enorm kavalkad av hylling till döda och fortfarande levande krigshjältar. Från Sovjetarmén...


Rätta mig nu om jag har fel i analysen, nån...


Det här bandet visar att man inte har glömt alla de som kämpade och stupade för befrielsen. Det delas nu ut överallt inför 9 maj. Jag fick mitt tillsammans med entrebiljett på ett friluftsmuseum idag. Färgerna motsvarar de på medaljer som delades ut till krigshjältarna och deras efterlevande.


Det slitna är faktiskt bara yta

(Idag hade jag eg. forberett ett stycke om Estlands gravar, ni vet, och det som ligger bakom...SAKLART maste det analyseras...men texten pa mitt medhavda USB ser ut som helvete,inte en bokstav kan visst tolkas ratt...aterkommer...)

En vanlig entreingangMmm, jag har förstått att det skrämmer, det här slitna. Att murbruk faller ner, asfalt inte täcker, trä spricker och färg flagnar - känns otäckt. Kan det verkligen bo rediga människor här??? Nävisst, i Sverige har jag aldrig sett nått mer nergånget. Nån stans.

Men det är yta. Man behöver ingen kalkyl för att förstå att det skulle kosta skjortan att renovera upp hela det ryska samhället. I väntan på bättre tider finns det en massa folk som sopar, bättrar på färg, fyller igen hål. Men det går inte att göra med finish när utgångsläget är så B. Så i övrigt är det bara att göra som vem som helst - inte bry sig.

Okej, jag har själv inget som helst problem med slitna miljöer. Tycker att det är en sund kontrast till den störttråkiga fräschhet som måste vara målet för var och ens bostad (om man vill verka normal...).

Men jag är SÄKER på att vem som helst snabbt skulle vänja sig vid de slitna miljöerna, om de stannade lite längre än en vecka i stöten. Och kanske (som jag) också tycka att det är rätt hemtrevligt. I väntan på bättre tider... 

Pa bilden en entre till ett hyreshus, faktiskt en av de flottare adresserna i Archangelsk
 


Uniformerade дr ocksе mдnniskor

Glada militarkillarUniformerade personer kan vara rigida idioter, (som pе ryska konsulatet i Stockholm). Men en idiot behover inte samtidigt vara otrevlig. Och peppar peppar, jag tycker att de sallan ar det.

ANTINGEN har jag haft en jдvla tur,
ELLER sе дr jag extremt svеrirriterad eftersom jag i viss mеn ser byrеkratin som ett festligt inslag i vardagen.
ELLER sе ser tjдnstemдnnen MIG som ett festligt inslag i sitt trдliga jobb. Det kan vara sе att det t.o.m. har blivit lite av en sport att lura dem att le. Дven om det betyder att svдlja hela vдrdigheten. Och att min extremt taffliga ryska lite gеr hem som ett skдmt, дr dе bara en tillgеng.

I tullen i Petersburg pе vдg hit fick jag packa upp hela mitt bagage fцr att rцntgenapparatskvinnan tyckte att mina vдrmeljus verkade suspekta. Fan! Men da ska jag i alla fall vinna! Drog igang: Nд, vilken otur, jag som stдngt vдskan med vеld... Va, ska jag ta upp verkligen allt? Ojoj, ja innehеllet дr mycket stцrre дn vдskan. Mina maskingevдr ligger alltid underst, hahaha...osv. Fast ordfцrrеdet egentligen inte rдcker till att sдga hдlften av allt det dдr.

Pе mindre дn en halvminut breddades kvinnans mungipor frеn att ha varit hopsnцrpta till nеtt litet streck, till att klyva ansiktet i tvе. Leendet var ett stort fett faktum. HA-HA-HA! *segergest*

Lite tveksamt kanske, om jag verkligen ska hеlla pе och bjuda pе mig sjдlv sеhдr frikostigt, borde fцrsцka hеlla lite bдttre pе stoltheten, och sluta tдvla med sеdana som inte vet om att de дr med i en tдvling. Fast va fan! Kul fцr henne, kul fцr mig ocksе, att slippa sura. :-)

Fotot: Hдr tvе militдra vakter frеn i morse, som INTE var svеrflцrtade. De stod och garvade еt sina kollegor som trдningsmarscherade infцr firandet av andra vдrldskrigets slut, 9 maj.

Ovanligt sätt att rädda en skola

Skolsal

Idag hade jag den äran att träffa en hjälte. I den lilla, lilla byn en å en halv timmes bilresa från Archangelsk var skolan hotad. För få barn. Jämför vilken småort som helst i Sverige. De unga flyttar, de gamla blir kvar. Uppgiven stämning.
 

Då tänker den här kvinnan: mina fyra barn håller på att växa upp. Jag har plats i mitt liv för fosterbarn. Och så hämtar hon hem sex stycken (!) från ett barnhem I Archangelsk. Räddar skolan. Räddar byns framtidstro. Ger några barn ett riktigt hem.

My respect!
 

Bilden: Ett av de hemtrevliga klassrummen, i skolan som alltså lever kvar...


Sovjetisk oas på badhus

Badhuset fran gatanVet att det ar nеtt visst med ryssar och bassдnger, sе jag tдnkte att jag mеste kolla in det. Fastдn jag HATAR att simma. Lееееngtrеееkigt дr bara fцrnamnet!

Det var en fantastisk procedur som jag misstдnker дr en rest av Sovjetiskt "hitta pе omstдndigheter sе att det hеller alla vi behцver anstalla sysselsatta" tдnk!

1. Garderoben. Skor och ytterklдder lдmnas in. Dе дr det bra om man har inneskor med sig, det hade alla utom jag (=golvskrдp djupt in i strumporna och fцremеl fцr omgivningens observationer)

2. Kassan. 180 rubel, rдtt mycket faktiskt. 50 spдnn. Nu fick jag veta att simningen дr indelad i pass. Klockan var 14.05. Jag valde simpasset 14.00-14.45, fцr jag hade inte lust att vдnta.

3. Registreringen. "Dokument!", sa kvinnan. Sе dдr fick jag lдmna in nummerbrickan frеn garderoben, kassakvittot och mitt pass(!) som omsorgsfullt stoppades in i ett fack. Och fick i gengдlld en annan plastbricka med nummer pе. "Gе till vеning tvе, fцrsta dцrren".

4. Omklдdningsrummet. En kraftig kvinna bakom ett bord vid ingеngen. "Fцrsta gеngen hдr, och pratar dеlig ryska", sa jag. "Aha" sa hon vдnligt. Fцljde mig till skеpet, sеg noga pе sе att jag verkligen tog av alla klдder, konstaterade att jag inte hade badmцssa, lеnade ut en och satte ocksе dit den omsorgsfullt, visade mig duschen. Sa att det var mycket viktigt att tvдtta sig noga och komma ihеg att ta pе baddrдkten innan entrй i simbassдngen. Lеnade ut en plastpеse till mitt schampoo. Skrattade hela tiden godmodigt, bеde med och еt mig...

5. Bassдngen. Tre badvakter. Gott om plats i bassдngen. Slitet som sig bцr, men schysst stдmning: MUSIK ur hцgtalarna. Och inte nеn stillsam alls. Kдnde mig upplyft av denna nya upplevelse och simmade som ett svin i 25 minuter. Sen ljцd signalen och det var badgдstbyte.

6. Еtertеget. Samma procedur, fast bakvдnt. Skцnt, det kдndes i alla fall fцrutsдgbart.

Bilden forestaller badhuset, en busshallplats med nagra sma-kiosker, en chick tjeja och tva sota barn :)

För våren och soldaten

EldenPå väg hem ikväll kom jag på att det var Valborg och det kändes plötsligt purket att inte ha fått sjunga sig hes till "Vintern rasat". Det är ju en helvetes kraftfull sång! Efteråt brukar det kännas som om våren faktiskt kommit...lite närmare.

Och ingen eld heller... Småtrist, verkligen... Men ha-ha! Tre hundra meter hemifrån, finns ju en! Som brinner för att hedra ryska stupade soldater. Men skitsamma ändamålet, tyckte fyra punkare som stod och värmde sig, och hjälpsamt förklarade varför vi hade tillgång till en sån fin brasa. Så unga, så fulla, så glada att det hade kunnat vara Valborg på riktigt :-)