Rysk mat del 4 - Soppor (särskilt en)

Man kan inte skriva om rysk mat och utelämna sopporna. Det vore inte rättvist.
Håll reda på följande fyra och du kan beställa ett schysst mål mat var som helst:

Borsj - hur Ukrainsk den än må vara så går den som nationalrätt i Ryssland. Det är rödbetsssoppan, ni vet.
Schi - det är soppan gjord på färsk eller sur kål. Och korv. Läckert med inte så sällan drypande fet.
Soljánka - blandade kötttyper (fågel, nöt, fläsk, korv), samt diverse grönsaker.
Rassolnik - den viktigaste ingrediensen stavas saltgurka.

image273MEN. De här sopporna kan vara hur goda som helst - inget slår den helspejsade soppan Akrosjka!
Först tror man att man ska få sallad. För i tallriken ligger en blandad hög av finhackad falukorv, potatis, lök, gurka och förstås fantastiska mängder dill. Petar man detta åt sidan hittar man i botten en rejäl klick majonäs blandad med ägg.

Men så kommer vätskan: låt mig presentera kvass! En syrlig dryck gjord på jäst, bröd, socker och vatten. Till smak och färg inte helt olik en lågsötad julmust. Och den hälls (kall) över salladen. Och vips har man tidernas läckraste sommarsoppa.

I kvassbristens land Sverige är det bökigt att åstadkomma den här maträtten. Det GÅR att sätta egen kvass från grunden, om man skulle vara fast besluten. Men lyllos mig som nu har hittat gör-det-själv-kvass som torrpulver!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback