Summering 3 - Mellanläget som inte finns

Nått av det första som slår en västturist på debutbesök i Ryssland, är förmodligen bristen på mellantingen.

Det ÄR den schabbigaste Lada Sputnik, jämte den vräkigaste Lexusbil. Den RISIGASTE husfasad intill det LYXIGASTE nybygge. Den LÄBBIGASTE toalett på tågstationen, mot den mest KLINISKA på shoppingcentrat.

Varför ska det va så svårt att vara lite lagom??
Jo, för att ... (och här kommer den objektiva sanningen:)

... klassklyftorna är så brutala. En handfull människor är så äckligt rika att det saknar gräns. Majoriteten av befolkningen betalas löner som man behöver vara trollkarl, fixare eller trippelarbetstagare för att överleva på. Och konsumtionen blir därefter.

... allt-eller-inget-prioriteringen regerar. Hellre topprusta EN busstation och låta den runt hörnet trilla ihop, än att förbättringrenovera bägge. Och det är värt att svälta en månad för att kunna köpa ett par raffiga lackstövlar. (OBS! Det där sista gör att man lurar sig på välståndet i Ryssland!)

... det är sån brist på alternativ. Det finns inget HM, inget Åhléns, inte Claes Olsson. Valet står i princip mellan billiga skitprylar på marknaden ELLER kvalitetsgrejer till priser som rimmar alldeles för dåligt med medellönen.

Men. Lagomryssland kommer att se dagens ljus! Petersburg får allt fler medelinkomsttagare, sägs det. Allt stridare strömmar av shoppingturism går till Finland. Och gissa vilket företag som smällde upp tre varuhus i Ryssland förra året och sedan tidigare hade fem? IKEA, såklart. Säkrare tecken på en stundande medelklassexpansion får man väl leta efter :-)
image269 image270 image271 image272
Ryssland både vältrar sig i lyx - och svälter...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback