Tadzjikistan i Ryssland

image254Jaha, da har jag sett dem i arbete.
I vintras, nar det var kallt och snö, då befolkade de unga männen och farbröderna varenda gathörn i Kulyab. Den där lilla staden i södra Tadzjikistan där jag var. De slog dank. För arbetslösheten ar enorm.

Men så snart våren kom, då skulle de tillbaka till skitjobben i Ryssland. Så berättades det. På de farligaste arbetsplatserna, till de lägsta lönerna, på de tyngsta jobben. Och nu har jag sett dem här också. Det här fotot från en söndag. De är fyra våningar upp på ett mycket flott hus. Barackerna nedanför var brädhögar, och där verkade de bo.

Vid sidan av tadzjikerna är också kirgizerna kända som ryssarnas aldrig sinande byggarbetskraftkälla. Träffade en kirgizier på tåget, som byggt vägar i Ural, i fyra år. Han hade sån hemlängtan. Nu bara tre månader kvar innan vinterpausen. När han får komma hem, till frun och barnen.

Ryssland tvingade in Centralasien i Sovjetunionen. Sedan vreds hela samhället sönder av den nya ordningen. Och nu skördar man vinst också av det genom att utnyttja offren. Smart jobbat, Ryssland... :-(

-- Hur det var i Tadzjikistan? Kolla
november och december

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback