Ryssland, Estland - och Sovjet

Det har med gravarna, nu en senkommen kommentar...
Man skulle ju kunna tycka att ryssarna är lite väl känsliga som gör sånt väsen av några gamla gravar som flyttas. Men här är man inne och tallar på nått som fortfarande skär ett DJUPT jack mellan Ryssland och den västliga världen (inklusive de västorienterade forna oststaterna): Synen på om Sovjetunionen var bra eller dålig.
 

Sovjet var ondska. Det tänker Sverige, Baltikum, EU - och USA förstås.


Men i det officiella Ryssland är inte Sovjet nått som var så illa. Javisst ser man att det fanns dåligheter, men i grunden var det ett gott koncept. Det tycker särskilt de som gillar Putin. Han menar att Sovjetunionens upplösning, det är en av vår tids stora katastrofer! Innan fanns en motvikt till USA som världspolis. Det sovjetiska samhället hade strukturer, det var ordning, folk höll ihop...
 

Det är upprörda känslor i Ryssland, hos de flesta, tror jag mig ha förstått. Varenda ryss har släktingar som kämpade och stupade i den sovjetiska armén under andra världskriget. Mängder dog för befrielsen! Ryssarna är OERHÖRT tacksamma för sina förfäders insatser. Minsta by i Ryssland har ett monument för de stupade, har det sagt mig.


Och ser man det ur detta perspektiv, då är det bara en stor stöddig käftsmäll från Estland, som gräver upp en helig plats. Esterna vet MYCKET VAL vilka känslor som ryssarna har runt gravarna.

Nå. Men vad RYSSARNA inte ser, är att det stora som den sovjetiska armén uträttade, det var befrielse för Sovjetunionen från tysken. Men i precis samma ögonblick hamnade de baltiska staterna helt i Sovjets våld. Och DE ser balterna som OCKUPATION. Men det gör inte ryssarna. Det har ar ett stortkansligt diskussionsamne.

Med mycket rysk-sovjet-patriotiska känslor i svall ska det bli intressant att se vad som händer den 9 maj. Då firar Ryssland varje år Victory Day med en enorm kavalkad av hylling till döda och fortfarande levande krigshjältar. Från Sovjetarmén...


Rätta mig nu om jag har fel i analysen, nån...


Det här bandet visar att man inte har glömt alla de som kämpade och stupade för befrielsen. Det delas nu ut överallt inför 9 maj. Jag fick mitt tillsammans med entrebiljett på ett friluftsmuseum idag. Färgerna motsvarar de på medaljer som delades ut till krigshjältarna och deras efterlevande.


Kommentarer
Postat av: Alice

Jag håller med dig... Men jag tror inte att det handlar endast om skillnaden mellan den ryska och estniska uppfattningen om Sovjetockupationen.

Den 17e april grävdes sex gravar upp i Moskva för att lämna plats åt ekspansionen. I dessa gravar låg sex piloter som dog under andra världskriget. Men ingen protesterade där, Putin-jugeng stod inte där med sina affischer. Varför är det ok att gräva ut gravar i Moskva men inte i Tallin?


Thomas Hall på dn.se skriver "När ryska myndigheter inte ser något fel med att gräva upp sovjetiska krigsgravar i Ryssland, vilka intressen är det då som ligger bakom de kraftiga reaktionerna mot Estland?"

Ryssland vill visa sin storhet (som vanligt) och gör detta genom att demonstrera makt och sitt inflytande på Estlands teritorium. Tur att Estland är med i EU & NATO.


Postat av: Therese

Hejs Alice! Tack for kommentar. Jo det kanske ar en val enkel beskrivning. Det ar inte bara enskilda manniskors kanslor, det ar signaler fran andra hall ocksa.

Jag antar val att det ar just for att Estland AR med i NATO och EU som man vagar sig pa det har.
Ar val inte sa konstigt om man tors ge en snyting at mobbaren, nar storebrorsan star bredvi...

Och for att fortsatta liknelsen - ur ett vastperspektiv (!): Mobbaren kan i ambete av sin respekt, garna flytta en grav pa hemmaplan.
Med vordnad och allt det dar. Men gor mobboffret samma sak, sa vore det ju SYND att INTE erkanna det som en provokation.
Da skulle man missa chansen till att dra igang ett brak...kalla det maktdemonstration den som vill...
Eller i alla fall en chans for Ryssland sjalv att visa sina intressen och asikter for omvarlden...

2007-05-08 @ 12:51:38
Postat av: Alessandro

Selektivt minne kallas det, förresten är tydligen
plåtniklas i Tallinn modellerad efter en Estnisk brottare, lite värdelöst vetande...

2007-07-02 @ 09:49:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback